Please select a featured image for your post
Vara si deliciile ei, cine nu le apreciaza? Dar cum ar fi daca ai putea pastra savoarea fructelor de vara si sa te bucuri de ea si in anotimpul rece? Daca ai gasi formula perfecta pentru a pastra momentul degustarii capsunilor proaspete si sa te bucuri de el cam in preajma Craciunului? Poti! Si daca nu stii cum, te invatam noi niste retete delicioase de diverse dulceturi de care sa te bucuri impreuna cu familia chiar si in vacanta de ski.
Dulceata de coacaze
Ehe, coacazele sunt usor de gasit si la piata, in special la precupetii care au produse proaspete, productie proprie. Pentru 3-4 borcane de 400 de grame, aveti nevoie de 250 de grame de coacaze rosii (cunoscute popular si sub denumirea de „strugurei”, pentru ca fructele sunt rotunde si asezate pe ciorchine la fel ca si strugurii), 400 ml de suc de coacaze rosii (pe care il puteti obtine prin trecerea prin sita a fructelor, separat de cele pe care le puneti in gem), o jumatate de kg de zahar gelifiant (celebrul gelfix, pentru ca va ajuta sa economisiti timp) si 600 de ml de sampanie.
Se pun toate la fiert, aproximativ 20 de minute, pana cand dulceata s-a legat bine. Cat dulceata e calda inca, se toarna in borcanelele sterilizate in cuptor, care se infileteaza bine. Se lasa sa stea borcanul sprijinit pe capac cca 10 minute, apoi se intoarce 10 min in pozitie normala, apoi din nou se intoarce pe capac, procedeul acesta ajutand ca in timp ce gemul se raceste, coacazele sa fie distribuite uniform in borcan. Se lasa borcanele la racit, invelite intr-o patura. Dupa 1-2 zile, cand sunt racite complet, se aseza pe rafturi, in camara.
Dulceata de piersici cu ananas si ghimbir
Acesta dulceata este deosebita pentru ca imbina arome deosebite, cu cat piersicile sunt mai coapte si ghimbirul proaspat si nu uscat, cu atat dulceata va fi mai aromata. De asemenea, incercati sa folositi ananas proaspat si nu cel din conserva. Pentru 4 borcane de 400 de grame, aveti nevoie de 8 piersici, 1 kg de pulpa de ananas, ghimbir proaspat, curatat de coaja si dat pe razatoare, cantitatea de ghimbir variind in functie de gusturile fiecaruia. Se curata piersicile de coaja, se indeparteaza miezul si se oparesc in foarte putina apa, apoi se scurg si se taie cubulete marunte. Pulpa de ananas se da prin blender, pentru a obtine o pasta groasa. Se amesteca piersicile, ananasul si ghimbirul, plus zeama de la o jumatate de lamaie si de fierbe dulceata intr-un vas cu peretii inalti, adaugand 500 gr de zahar gelifiant sau 2 kg de zahar normal (insa atunci procesul va fi mult mai indelungat, fierberea durand cateva ore). Cand dulceata capata consistenta dorita, se toarna in borcanele care in paralel sunt sterilizate in cuptor, se infileteaza si se procedeaza ca si in cazul dulcetii de coacaze, pentru distribuirea uniforma a piersicii in dulceata.
Nu uitati sa spalati bine borcanele inainte de folosire, apoi sa le lasati sa se usuce complet, apoi incalziti cuptorul, asezati borcanele in tava de la cuptor si lasati-le la sterilizat pana cand sunt fierbinti. Nu turnati duloceata in borcanele reci, pentru ca se poate strica mult mai usor si mai ales lasati dulceata la dunst, respectiv lasati-o sa se raceasca intr-un loc cald, de preferinta intr-o patura, peste noapte.