fbpx

Retete cu leurda

Please select a featured image for your post

A venit vremea trufandalelor de primavara! In sfarsit ne putem bucura de verdeturi si leurda este una dintre ele. In functie de zona, planta are mai multe denumiri, dar este cel mai cunoscuta ca si usturoi salbatic sau de padure. Daca nu stiti cum sa recunoasteti leurda in piata, ei bine, funzele de leurda sunt de un verde foarte placut si seamana ca si forma cu frunza de lacramioara. Datorita frunzei de forma comuna, leurda poate fi usor confundata, asa ca nu uitati: frunzele trebuie sa aiba un miros puternic de arpagic sau usturoi, daca nu, poate fi toxica! Supa crema cu leurda. In mancare, leurda se foloseste numai cruda, tocata exact inainte de servire, pentru ca prin fierbere isi pierde aproape total aroma. In general, este folosita pentru a aromatiza branza, supele sau sosurile. Supa crema se asezoneaza cel mai bine cu leurda. Avem nevoie de 2-3 fire de ceapa verde, 1/2 fir de praz, 300 gr de cartofi, 1/2 telina, 1 morcov, 2 linguri de smantana, 500-600 ml de apa, 100 gr de leurda, 2 linguri de ulei, sare si piper.
Citeste si:  Pui zdrente - o reteta din insorita Cuba
Tocam ceapa verde, curatam cartofii si ii taiem bucatele, taiem rondele partea alba a prazului, curatam morcovul si telina si le dam prin razatoare. Punem legumele la calit in ulei, timp de cateva minute, apoi stingem cu apa si le lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi. Dam apoi supa prin blender, pentru a obtine o crema de legume, apoi o dregem cu smanatana si o condimentam cu sare si piper dupa gust. Se spala bine frunzele de leurda si se toaca, se pun cate 2-3 linguri de leurda tocata pe fundul fiecarei farfurii, apoi se toarna supa. Se presara si praz verde, tocat. Supa se poate servi si cu crutoane. Pesto de leurda. Desi suntem obisnuiti ca pesto se prepara din frunze proaspete de busuioc, la fel de bine se poat prepara si un pesto cu leurda, care asezoneaza foarte bine pastele de orice fel. Pentru pesto de lurda avem nevoie de: 50 gr de frunze de leurda, 2-3 catei de usturoi, 2 linguri de caju, 50 ml de ulei de masline virgin, 30 gr de parmezan ras, 30 gr de peccorino ras.Frunzele de leurda se spala foarte bine si se sterg prin tamponare cu un servetel. Se pun apoi in robotul de bucatarie sau in blender, alaturi de usturoi, caju si cele doua tipuri de branza. Dupa ce sunt bine tocate se adauga uleiul, lingura cu lingura, mixand dupa fiecare. Rezulta un pesto asemenator ca si textura cu cel de busuioc, insa cu o aroma pregnanta de usturoi si usor picant. Sarea si piperul se pun dupa gust. Caju poate fi inlocuit cu seminte de pin, iar peccorino cu parmezan. Pesto se poate servi ca atare, peste diverse tipuri de paste, sau in combinatie cu carne de pui sau amestecuri de legume.
Citeste si:  Casa ta sub semnul zodiilor IV - bucataria
Pateuri cu leurda. Dupa cum spuneam, leurda aromatizeaza foarte bine diverse tipuri de branza. Pentru pateurile cu leurda aveti nevoie de 1 pachet de 500 de grame de aluat de foietaj, pe care il puteti insa inlocui cu un aluat facut din 350 gr de faina, 2 oua, 5 linguri de ulei, 4 linguri de apa si sare dupa gust. Separat, se prepara umplutura din 250 gr de urda proaspata, 400 gr de leurda, o ceapa verde, 10 linguri de smantana , sare, piepr, nucsoara. Frunzele de leurda se oparesc 1 min in apa fierbinte, fara insa a le lasa sa fiarba. Se toaca ceapa verde si se amesteca apoi, in blender, cu urda, leurda, smantana si condimentele. Cu un pahar, taiem rondele din aluat, pe care le umplem cu cate o lingurita din compozitia de leurda. Daca alegeti aluatul frantuzesc, de foietaj, pateurile se coc in cuptorul incins cca 25 de minute, daca alegeti aluatul pentru taietei, fierbeti pateurile in apa cu sare, aprozimativ 5-7 minute, apoi scurgeti-le si treceti-le prin apa rece.

Citeste si:  Caine in casa
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.