fbpx

Reptile in casa ta

Cainii si pisicile sunt animale dragute pe care nu se poate sa nu le iubesti, insa atat de mult ne-am obisnuit cu ele, incat uneori parca am vrea un altfel de animalut in casa noastra, unul exotic. Cum ar fi o reptila. O reptila nu vine cand o strigi, nu alearga dupa minge, iar mangaiatul ei poate fi o experienta nu tocmai placuta. Dar sa o privesti explorand, catarandu-se sau chiar dormind, este o experinta unica, in special pentru noi, cei care nu le vedem prea des nici in libertate. Un terariu cu o iguana sau un cameleon iti transforma casa intr-un refugiu exotic si intr-un loc de pelerinaj pentru prieteni, dar trebuie sa-ti amintesti mereu ca o reptila exotica nu este un obiect de decor, ci o fiinta vie care are nevoie de atentie si care poate deveni periculoasa in anumite conditii.

Reptilele au sangele rece si nu-si pot regla singure temperatura corpului, de aceea, in amenajarea unui terariu este nevoie de o lampa cu raze UV, esentiala pentru sanatatea prietenului tau. Un animal somnolent, care refuza mancarea, probabil ca sufera de frig. De asemenea, reptilelor le place cataratul, deci vei avea nevoie de cateva crengi pe care ele sa poata exersa. In ce priveste mancarea, fiecare reptila are preferintele ei.

Citeste si:  Eleganta parchetului in casa ta

Iguana

Inainte sa-ti iei o iguana, ar trebui sa stii ca ea poate ajunge pana la doi metri lungime, la varsta adulta, de aceea are nevoie de un terariu mare. Din cand in cand, va avea nevoie sa iasa la o mica plimbare, insa nu trebuie lasata nesupravegheata in casa pentru ca are obiceiul de a inghiti cam tot ce gaseste. Este o reptila omnivora, care se hraneste si cu insecte sau oua, dar prefera legumele proaspete (salata, morcov, stevie, varza, spanac). Iguanei ii place apa si balaceala, de aceea, din cand in cand, o sedinta de inot in cada este binevenita.

Cameleonul

E cam greu sa gasesti un cameleon la noi in tara, dar merita efortul, evident cu conditia sa poti avea grija de el. Cameleonul este cunoscut pentru posibilitatea de a-si schimba culoarea, dar aceasta nu este o metoda de camuflare, asa cum se crede, ci o modalitate de a comunica si un raspuns la anumiti stimuli (lumina, temperatura). Pielea cameleonului este ea insasi un spectacol al naturii, schimbandu-si culoarea din verde in galben, maro, negru sau chiar albastru. Din nou, multi sunt tentati sa-l trateze ca pe un bibelou, iar lipsa unei ingrijiri atente poate fi fatala. Si cameleonul are nevoie de un terariu mare, amenajat corespunzator, cu crengi pe care sa se catare. In libertate, cameleonul se hraneste cu insecte, oua, nevertebrate sau chiar cu pasari. Nu intotdeauna ii poti asigura aceeasi dieta si in captivitate, dar poti apela la hrana speciala care sa gaseste in pet shop-uri.

Citeste si:  Economie la lumina

Sarpele

Poate parea incredibil, dar si sarpele se poate transforma intr-un animal de companie. Totusi, nu lua unul pana nu stii totul despre ingrijirea lui si despre speciile de serpi. Un sarpe constrictor sau veninos nu are ce cauta intr-o casa, chiar daca va locui intr-un terariu sigur. Totusi, ramane intotdeauna o problema: nu exista serpi ierbivori. Cei mai multi se hranesc cu rozatoare mici, insecte sau broscute. Inainte de a achizitiona unul gandeste-te daca ai fi dispusa sa umpli frigiderul de soricei morti sau, mai rau, daca ai fi in stare sa cresti soricei care vor deveni „pranzul” sarpelui tau.

Citeste si:  Covoare la moda

Reptilele exotice nu sunt neaparat agresive. Cele care se vand la noi sunt probabil nascute in captivitate, deci sunt blande si obisnuite cu oamenii. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fii precaut atunci cand le atingi. Un animal speriat, infometat sau bolnav, va musca din instinct, oricat de bland ar fi.

Inainte sa te decizi asupra achizitiei pe care o vei face, asigura-te ca in orasul tau exista un veterinar capabil sa trateze iguane, cameleoni si serpi. Sunt animale rare si nu orice cabinet a mai avut asemenea pacienti.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.