fbpx

Reguli de aur in decorarea universala

Daca aveti de zugravit, mobilat si decorat o casa de la zero, regulile pe care le vom expune au avantajul ca pot fi aplicate pe de-a-ntregul, indiferent de spatiul locuibil sau de stilul la care doriti sa aderati. Daca vreti modificari, renovari mai ample sau mai superficiale, tot raman destule idei pe care le puteti pune in aplicare fara cine stie ce efort.

Alegeti intai mobilierul, pe urma zugraviti si vopsiti. Intr-o casa goala, oricine e tentat sa zugraveasca mai intai, ca sa nu trambaleze mobila, si dupa aceea sa ia mobila. Corect, doar ca va trebui sa stim exact ce piese de mobilier luam pentru fiecare incapere, si-n functie de culoarea lor s-o stabilim pe cea a peretilor. Un fotoliu, o canapea, scaunele le putem acoperi mai apoi cu huse, dar sa schimbam toata ziua zugraveala va fi ceva mai dificil.

Peretii dau primii culoarea unei camere. Daca vrem sa predomine o culoare – sa zicem, albastrul – nu trebuie sa avem pereti albastri, fotolii bleu si draperie turcoaz. Combinatia intre nuantele aceleiasi culori are efect cromatic nefericit. Alaturi de albastrul preponderent ne trebuie si alte doua culori care sa se asorteze cu el – rosu, galben, alb sau combinatii mai indraznete.

Citeste si:  Perdeaua din margele, din nou chic

Nu vom lua mobila disproportionat de mare fata de dimensiunile incaperii careia ii e destinata. Daca e vorba de o camera mica, un pat, o masa sau un sifonier de mari dimensiuni o va face sa para si mai mica. Nici piesele de mobilier multe si marunte nu reprezinta o solutie. In orice camera trebuie sa existe si spatiu liber, fie si daca nu obisnuim sa ne preumblam prea mult prin ea. Aglomerarea insemna un disconfort psihic.

Intr-un apartament de marime medie, o oglinda ii e sortita, daca e loc, holului de la intrare, iar alta – sau singura, dac? nu e loc pe hol – camerei ocupate de femeia sau femeile din casa. Nu e deloc lipsit de bun-gust sa rezervam fiecarei incaperi o oglinda sau doua – de forme diferite. O vor face sa para mai spatioasa si sa fie mai luminoasa.

Citeste si:  Ca in Olanda: omleta cu paine, oua cu sos de mustar si pui in sos de rosii

Aerul unei locuinte il schimbi semnificativ – la propriu si la figurat – cu ajutorul plantelor. Flori, cactusi, arbusti, ba chiar mirodenii in ghivecele de la bucatarie. In spatii nu prea largi, putem pune plante care nu-si dezvolta coroana pe orizontala. N-avem decat sa vopsim ghivecele, daca nu le gasim in culoarea dorita si tinem la o anumita asortare, sau sa le mascam cu un invelis din stinghii de lemn.

Unii au tendinta sa atarne tablourile sau sa aseze fotografiile, desenele cat mai aproape de tavan. Daca punem tablouri doar ca sa avem tablouri in casa, bifam aceasta realizare si gata. Nu e bine! Rolul elementelor grafice e sa fie privite si admirate de vizitatori. Centrul unui tablou e recomandabil sa se afle la un metru si jumatate deasupra solului. Daca umplem peretele de tablouri, nu-i o nenorocire daca mai vine unul, mic, deasupra ori dedesubtul celui de baza. In camera copiilor, fotografiile, desenele vor tine cont de inaltimea privitorilor si vor sta cuminti la nivelul ochilor acestora.

Citeste si:  O casa fericita datorita Feng Shuiului

Avem o camera in care se uita mai multa lume la TV sau asculta muzica? Inmultirea camerelor-bar din ultima vreme duce la eroarea intalnita si in multe baruri din oras: prea multe suprafete netede – a podelei, a meselor, a peretilor. Sunetele se izbesc de suprafetele astea tari si sar in urechile noastre. Ati remarcat ca e mai cald un local cu mocheta pe jos, cu scaune tapitate, cu fete de masa? Si muzica suna mai placut.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.