fbpx

Postmodernismul in mobilare si decorare

Curent artistic si literar din secolul trecut, modernismul s-a manifestat prin respingerea traditiei si imbratisarea, deseori fara masura, a noului. Ce putea urma modernismului daca nu postmodernismul? In amenajarea locuintelor, stilul postmodern imprumuta idei si din trecut, si din posibilul viitor, eliminand stilul minimalist prin bogata decorare a spatiului.

Din Statele Unite ale anilor ’60, curentul postmodern s-a raspandit in toata lumea, respectiv pana in ziua de azi. Daca stilul modern a propus o adaptare stricta la functional, suprimand brizbrizurile si alte ornamente si utilizand doar strictul necesar de materiale pentru confectionarea mobilei, postmodernul a pus forma deasupra fondului, adica a functiunii obiectelor.

Atat interiorul, cat si exteriorul unei cladiri se poate supune acestui stil.

Citeste si:  Temperatura ideala din camere

foto

Exista un celebru arhitect canadian, Frank O. Gehry, postmodernist, mai precis apartinand ramurii numite deconstructivism, despre care nu se poate spune ca n-a construit. Cladirile lui tind spre sculptural, abunda in linii curbe dispuse aparent alandala si sunt acoperite cu intinse suprafete de metal capabil sa reflecte lumina orbitor. Cea mai reprezentativa opera a lui este Muzeul Fundatiei Guggenheim, din Bilbao, acoperita in intregime cu titan. Sigur, noi nu ii vom cere sa ne proiecteze case acestui titan al arhitecturii postmoderne, dar sa amenajam interiorul locuintelor pe care le detinem deja ne putem descurca de minune.

foto

In postmodernism predomina stilul urban. Piesele de mobilier sunt rectangulare, cu multe spatii goale intre altele pline, simetric dispuse. Sticla mata si metalul isi pun cel mai clar amprenta pe linia designului. Inoxul e foarte des intalnit, ca material pentru accesorii. Atat inoxul lucios, cat si cel sidefat. Combinatiile utilizate sunt contrastante: intuneric si lumina, culoare deschisa si culoare inchisa. Culorile predominante in interioarele postmoderniste sunt bejul cat mai deschis in combinatie cu nuantele de pamant. Sa nu uitam ca exista si pamant aproape negru! Stilul nostru imprumuta din clasicul si gratia sculpturilor din Grecia antica si merge pana la a expune elemente de structura sau elemente industriale drept decoratiuni.

Citeste si:  Redecorare dormitor in 5 pasi

Trei modele de mobilier sunt intalnite in postmodernism:

Stilul Craft Revival. Piesele de mobilier, realizate manual si artistic, cauta frumusetea formei. Decoratiunile inseamna tablouri sau statuete cu motive animaliere stilizate.
Stilul ergonomic. Acesta propune piese si pentru acasa, si pentru locul de munca, fiindca degeaba intrunim la domiciliu cerintele ergonomiei, daca la slujba ne stalcim corpul. Confortul e regula de aur a acestei mobilari.

Citeste si:  Pin in gradina ta

Stilul artistic. Aici e invers decat in cazul ergonomicului: forma primeaza in fata utilitatii. Curentul pop-art e des intalnit la stilul artistic, la fel excentricul. Unghiurile neobisnuite nu mai sunt deloc neobisnuite intr-un asemenea spatiu. De multe ori, se intampla ca piesele de mobilier sa aiba rol pur decorativ, ca niste statuete, sa nu poti sedea sau dormi pe ele…

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.