Plante pentru sala de baie II

Continuam si in acest articol prezentarea modului de crestere a plantelor care va vor transforma baia intr-un loc nu numai util, dar si placut:

Anthurium scherzerianum: cunoscuta la noi in tara mai ales sub denumirea de „planta flamingo” sau „limba de foc”, este o planta cu inaltimea de 80 cm, originara din padurile tropicale ale Americii de Sud, care infrumuseteaza camera prin florile originale, de culoare alba, roz sau rosie, avand o mare perioada de inflorire, care se intinde aproape pe durata intregului an. Aceasta planta necesita conditii ridicate de umiditate, atat in atmosfera, cat si la nivelul solului, avand nevoie de udari abundente si repetate, insa atentie: in aceeasi masura in care nu-i place solul uscat, nu suporta substratul „mocirlos”, de aceea trebuie sa-i asigurati un pamant organic, poros, care are un bun sistem de drenaj. Pe perioada iernii insa, se poate lasa sa se usuce solul inainte de udare, prevenind in acest fel putrezirea radacinilor, care se poate datora modificarii nevoilor plantei in privinta lichidelor pe timpul anotimpului rece.

Citeste si:  Transforma subsolul intr-un spatiu multifunctional

Apa trebuie, de asemenea,sa indeplineasca o conditie esentiala: sa nu aiba in nici un caz o temperatura scazuta deoarece in acest mod vor aparea pete si rani pe frunze care nu numai ca vor strica aspectul estetic al plantei, dar vor dauna pe termen lung sanatatii si dezvoltarii. Un alt motiv pentru care aceasta planta se adapteaza atat de bine in baie este si faptul ca se simte ca „acasa” atunci cand se afla in semiumbra, nesuportand razele directe ale soarelui.

Nu trebuie insa sa confundati acest lucru cu necesarul de temperatura al plantei flamingo: vara are nevoie de multa caldura, temperaturile minime situandu-se la valori de 18-24 de grade Celsius, in timp ce iarna acestea nu au voie sa scada sub 16-18 grade. Atentie: aceasta planta nu tolereaza sub nici o forma temperaturi mai mici de 13 grade, in caz contrar planta nu va supravietui in ciuda eforturilor noastre de a o readuce la viata. Fertilizarea nu este extrem de necesara atunci cand i se asigura un substrat bogat. Daca este cazul sa se recurga totusi la imbogatirea solului in mod artificial, este bine ca aceasta sa se faca de aproximativ trei ori pe toata durata perioadei de vegetatie, folosindu-se fertilizator lichid. Replantarea se face la 2-3 ani pentru plantele mature si anual pentru cele tinere, la sfarsitul perioadei de repaus (primavara) alegandu-se un substrat usor, drenat, alcatuit, de exemplu, din doua parti turba, o parte perlita (sau nisip) si o parte pamant de gradina. Trebuie sa fiti atenti ca atunci cand plasati plantele in noul ghiveci sa nu le acoperiti punctul de crestere.

Citeste si:  Deserturi rapide si dietetice

Unele probleme pe care le prezinta „planta flamingo” pot fi remediate destul de usor daca se cunoaste cauza acestora; de exemplu: prezenta frunzelor de culoare bruna se poate datora fie atmosferei uscate, fie cantitatii excesive de apa in sol (mocirlire), pete brune pe frunze sau caderea acestora pot arata un exces de elemente nutritive (evident in acest caz se intrerupe administrarea ingrasamintelor), alungirea tijelor sau pierderea coloritului arata lipsa de lumina sau de ingrasamant.

Citeste si:  Retete de paste cu peste

Nephrolepis exaltata (feriga de camera sau feriga sabie) este probabil feriga cea mai cunoscuta printre iubitorii de plante. Aceasta planta nu rezista in atmosfera uscata, necesitand o cantitate mare de apa la fiecare udare; trebuie sa tinem insa seama si de faptul ca nu apreciaza nici temperaturile ridicate, de aceea este indicat ca modul in care se face udarea sa se raporteze si la temperaturile mediului in care se afla feriga cuib (intr-un mediu calduros se va mari nivelul apei). Solul ideal pentru aceasta iubitoare de umiditate este alcatuit din doua parti pamant organic, fertil si o parte perlita sau nisip, aceasta formula determinand reducerea fertilizarilor chiar si in perioada de crestere. Temperatura optima de crestere si dezvoltare pe timpul perioadei de vegetatie (martie octombrie) este de 18-20 de grade, iar iarna nu trebuie sa scada sub 15 grade.
Extrasfat: pentru a mari volumul ferigii cuib, puteti face taieri, dar nu exagerati; nu este recomandata nici o planta prea bogata deoarece se pot crea conditii propice pentru aparitia multor boli.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.