fbpx

Placi ceramice artificiale in stil natural si industrial

Nu numai incaperile in care dam pe jos cu mopul, bucataria si baia, se preteaza la pardoseli de piatra, ceramica sau inlocuitori ale lor. Chiar daca omoara din caldura pe care i-o confera unei incaperi parchetul de lemn, pardoseala din gama pietrei e destul de des intalnita si in sufragerii, dandu-le un aer mai curat, mai modern. Va vom propune doua tipuri opuse de placi ceramice: placile in stil natural, care doar vor sa para naturale, si pe cele in stil hi-tech, care nu au nicio masca, prezentandu-si cu mandrie geneza artificiala.

Placile ceramice naturale imita caramida, teracota, piatra de rau, stanca, ba chiar si pielea. In general, suprafata lor e valurita, ca sa lase iluzia ca sunt taiate manual si neprelucrate, ca poarta patina timpului. Exista placi ceramice destinate in special stilului rstic. Cele care vor sa para teracota sunt destinate in primul rand pardoselii bucatariei. Insa si peretii pot fi placati cu asemenea material. Placile in stil rustic sunt mai mari si putem alege si dintre cele cu motive decorative. Daca avem o casa la tara sau una de vacanta, vom folosi la amenajarea ei placi ceramice si in in exterior, la fatada casei, la gradina sau terasa. E o solutie, spre exemplu, pentru a renova o casa fara s-o daramam si sa o ridicam la loc din caramizi noi: ii aplicam placi care imita caramida. Sau piatra, daca asta preferam. Culorile din gama celor intalnite in natura inconjuratoare vor integra perfect casa in decor.

Citeste si:  Alegerea televizorului

In bucatariile urbane, placile ceramice sunt la moda ca parte in mobilierul fix. O masa zidita in pardoseala, de exemplu. Nisele, spatiile delimitate pentru fixarea dulapurilor pot fi foarte bine din placi ceramice. Suprafetele lor sunt, dupa preferinta, lucioase sau mate, dar in ambele cazuri – cu neregularitati, sa para naturale. Vom avea grija intotdeauna sa stabilim cum vor arata pardoseala si peretii, ba sa le si finisam, pentru ca mobilierul si eventualele materiale textile sa aiba culori care sa dea bine in decor. Sunt placi ceramice cu motive florale ori geometrice, sunt si intr-o singura culoare. Aici doar preferintele noastre, simtul estetic poarta cuvantul decisiv.

Citeste si:  Stilul british - simplitate, rafinament, armonie

Daca pentru placarea peretilor – din hol, spre exemplu – placile ceramice sunt de dimensiuni mici, cele utilizate la pardoseala livingului sau a sufrageriei tind sa fie mari. Sa imite piatra sau sa aiba niste modele discrete.

Placile ceramice in stil hi-tech deservesc stilul industrial. Putini s-au aventurat sa-si mobileze si decoreze astfel locuinta; poate c-ar face-o adolescentii pasionati de computere si filme SF, de inalta tehnologie, dar gasesc ei intelegere la cei ce le-ar putea fi sponsori, la parinti? In spatiile publice insa, cum ar fi birourile si barurile, industrialul prinde tot mai mult teren. Metal, sticla, aspect care aminteste de o hala industriala sau de un laborator cibernetic. Fara covoare, draperii, tapiterii, fara zorzoane, cu obiecte decorative putine, moderne si de calitate.

Citeste si:  Un alt fel de friptura de miel

Cum s-ar putea alinia, asadar, placile ceramice stilului industrial? Foarte frumos: sa arate beton. Rectificam, sa arate a beton. Sau a placi de tabla, de metal, a ceva ce sa te poarte cu mintea la incinte industriale. Predomina cenusiul in coloritul acestor placi. Alte nuante acceptate: gri metalizat, crom, alastru inchis, rosu si galben. Nuantele de verde si de brun, specifice mediului natural, lipsesc din peisaj. O oglinda in stilul industrial va fi una incorporata in placile ceramice, si nu atarnata in perete. Placile pentru pardoseala imita betonul, cimentul, orice s-ar putea gasi, ca spatiu de umblat pe el, intr-o fabrica. E vorba, probabil, de un stil al viitorului. In Romania nu prea mai exista fabrici si uzine. Nostalgicii vremurilor in care existau s-ar bucura sa aiba sau macar sa viziteze o asemenea locuinta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.