fbpx

Piftie de curcan si cozonacel cu nuci

Ne-am gandit la o piftie fara grasime, zgarciuri, urechi, copite. Curcanul e numai bun. In lipsa lui, nici puiul nu strica. Reteta, in rest, e aceeasi, doar ca puiul va fierbe un piculet mai repede. Si mai avem un preparat, cozonacul, fara de care Craciunul nu mai e Craciun.

Piftie de curcan

Ingrediente:
carne de curcan, din care sa nu lipseasca:
1 pulpa inferioara
2 aripi
1 gat;
1 ceapa
1 morcov
2-3 capatini de usturoi
un plic de gelatina
sare.

Mod de preparare:
Punem carne in functie de cata piftie dorim sa facem. Putem sa punem inclusiv piept, dar sunt obligatorii si parti mai osoase. Daca optam pentru piept mai mult, pe langa bucatile enumerate, vom pune la fiert si o portiune de spinare. Punem apa la fiert intr-o oala voluminoasa, la foc iute. Vom baga in oala, pe langa carne, si ceapa si morcovul. Dam deoparte spuma imediat ce se formeaza, operatiune care ne ia vreo 20 de minute. Cand vedem ca nu se mai face spuma, dam focul mic si lasam sa fiarba vreo 3 ore. Cand carnea se desprinde singura de pe oase, carnea e gata. La piftie, ea trebuie sa fie mai bine fiarta decat la supa sau alta mancare. Punem sare in fiertura.

Scoatem carnea si o lasam sa se raceasca, dupa ce am aruncat oasele. O taiem sau o rupem bucati. Lasam apa din oala sa se mai raceasca. Scoatem ceapa si morcovul si punem usturoiul pisat. Daca ne place, taiem morcovul rondele si le punem si pe ele la piftie. Bucatile de carne le asezam in castroane sau tavi si turnam peste ele zeama. Gelatina o avem pentru orice eventualitate, nu e obligatoriu s-o folosim. Incercam apa cu degetele, dupa ce s-a racit: in caz ca e lipicioasa, se poate inchega si fara gelatina. Daca nu, dizolvam gelatina intr-un pahar cu apa rece si amestecam cu apa calduta. Piftia o lasam la rece, in camara sau in balcon.

Citeste si:  Fast food la tine acasa (partea I)

Cozonacel cu nuci

Ingrediente:
Pentru aluat:
500 g faina

30 g drojdie
200 ml lapte
70 g zahar
100 g unt
2 oua
coaja de lamaie
sare.
Pentru umplutura:
200 g nuci
1 lingurita cacao
120 g zahar
50 ml lapte
scortisoara
esenta de vanilie
coaja de lamaie.

Mod de preparare:
Laptele il punem pe foc sa-l facem caldut. In el dizolvam drojdia si un pic din zahar. Amestecam cu faina si framantam. Lasam aluatul acoperit cu un servet, pentru 10 minute, intr-un loc cald, dupa care il amestecam cu restul ingredientelor. Punem doar un ou, nu doua; pe celalalt il pastram, ii vom folosi albusul. Untul il punem topit, coaja de lamaie rasa. Iarasi framantam si lasam aluatul 20 de minute la dospit, la cald.

Citeste si:  Cum te motivezi sa faci sport I

Preparam umplutura. Nucile, macinate prin masina, le amestecam bine cu toate ingredientele. Obtinem o crema groasa. Aluatul il intindem pe o planseta presarata cu faina. Il taiem in bucati care sa corespunda cu lungimea tavii in care vom coace cozonacii. Ungem foaia de aluat cu crema de nuci si cacao, apoi rulam cu grija. Punem cozonacelul intr-o tava unsa cu unt si il mai lasam 10 minute sa se odhineasca, inainte sa-l varam in cuptor. Il ungem cu albus de ou batut cu apa, sa capete stralucire. Punem tava in cuptorul incins si o lasam pana se rumeneste bine.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.