Persoanele supraponderale nu mai simt grasimea din mancare

Please select a featured image for your post

Uite inca un motiv de ce este asa de greu pentru o persoana supraponderala sa isi dea seama cand trebuie sa se opreasca de mancat. Pentru ca nu poate sa faca diferenta intre mancarurile pline de grasimi si mancarea normala.

Datorita faptului ca nu simt gustul grasimii la fel de puternic precum persoanele mai slabe, este mult mai usor pentru ele sa adune calorii inutil. Descoperirea a fost facuta de o echipa de cercetatori de la Universitatea Deakin din Australia. Pentru studiul lor, acestia au rugat 50 de oameni sa bea niste bauturi lactate, dintre care unele aveau mai multa grasime decat restul.

Citeste si:  Pat de flori

Dintre voluntarii participanti, aceia mai slabi s-au descurcat cel mai bine sa-si dea seama care produse contin mai multa grasime decat restul. Si tot acestia au consumat mai putine produse.

„Am descoperit ca indivizii care erau sensibili la concentratia de grasim consuma mai putine produse grase decat semenii lor supraponderali.” a spus dr. Russel Keast.

Tuturor ne place sa mancam gras, uneori. Dar atunci cand simti grasimea dintr-o mancare nu vrei sa mananci prea mult pentru ca ai o senzatie usoara de greata. Acesta este unul dintre mecanismele prin care corpul tau iti spune ca ai avut destula mancare nesanatoasa, fa o pauza. Dar in cazul persoanelor supraponderale, mecanismul nu mai este la fel de eficient!

Citeste si:  Alegere veioza

Papilele gustative pot sa detecteze diferite gusturi precum dulce, sarat, amar, dar acum avem dovezi ca ele detecteaza si gusul grasimii. Insa problema este ca alimentele noastre au devenit atat de grase incat aceleasi papile gustative au o sensibilitate mult mai scazuta. Daca mananci o bucata de ciocolata si apoi bei o gura de cola, parca sucul nu mai are aceleasi gust foarte dulce nu?

Citeste si:  Un pic de natura in casa ta

Imagineaza-ti acum daca mananci un Big Mac de la McDonald’s si apoi niste chipsuri. Sigur chipsurile nu ti se vor parea asa de grase si vei continua sa rontai la ele. Which is bad!

Dar cercetatorii australieni de la Deakin nu vor sa inlature de tot grasimile din dieta oamenilor, pentru ca bineinteles corpul are nevoie de grasime. Este principala sa sursa de energie. Dar exista prea multa grasime in alimentele noastre.