Ce-a fost intai, oul sau gaina? In cazul nostru, trebuie sa fi fost gaina, altfel n-am mai fi avut cum sa preparam oua in forma de pui, plus ca n-am fi avut nici oua. Dar, ca sa impacam ambele parti, la noi pe platou oul si puiul vor fi prezenti simultan, la oferta 2 in 1. Atacam bucataria ardeleneasca dupa ce-am mancat aperitivul, desi s-ar putea ca ousoarele-pui sa ne iasa atat de gingase si de frumoase, incat sa nu ne induram sa le mancam.
Oua-puisori
Ingrediente:
10 oua
250 g pate de ficat
100 g unt
50 g mustar
200 g maioneza
1 lingura zahar
piper boabe si macinat
migdale
sare.
Mod de preparare:
Fierbem ouale, tari, le lasam sa se raceasca si le curatam de coaja. Capatul mai gros al oului il taiem oblic, ca puisorul pe care-l vom modela sa stea un pic inclinat in fata. Prin taietura de jos scoatem cu grija galbenusul, astfel ca albusul sa ramana intact. Spatiul dinauntru il umplem cu pate de ficat amestecat, dupa gust, cu mustar si piper macinat. Galbenusurile le dam prin sita. Jumatate din cantitate o punem deoparte, iar pe cealalta o amestecam cu unt si cu sare, frecand bine compozitia.
Trecem la partea de modelat, ne trebuie nitica indemanare! Varful oului il scobim putin. Cu pasta obtinuta umplem scobitura si, deasupra ei, inaltam un pic, imaginam gatul puiului. Din aceeasi pasta, facem si gogoloaie: capul puiului, desigur. Cu un cornet taiat subtire la varf sau cu spitul mergem mai departe si, din aceeasi compozitie, desenam aripile, apoi ii mesterim puiului codita.
Maioneza o coloram cu putin zahar alb, ca sa obtinem o culoare asemanatoare cu aceea a puilor. Cu sosul acesta imbracam puii, iar peste ei presaram galbenusul dat prin sita. Le-am facut puisorilor puf! Ochii vor fi doua bobite de piper, iar ciocul – partea ascutita a migdalei.
Putem pregati puii pe un platou gol, dar mai de efect ar fi sa le pregatim un postament de cum ne apucam sa le taiem oualor capatul: fie din foi de salata, fie dintr-un strat subtire de pate de ficat pe care presaram marar sau alta verdeata, in chip de iarba.
Budinca de taitei cu carne afumata
Ingrediente:
0,5 kg taitei
300 g carne afumata
3 oua
150 g smantana
100 g cas
ulei
sare.
Mod de preparare:
Carnea afumata, care poate fi costita, ceafa, jambon, o fierbem. Fierbem si taiteii, punandu-i in apa cand a dat in clocot, cu sare. Dupa cel mult zece minute de fiert, ii luam si ii spalam in apa rece, apoi ii amestecam cu ulei incins. Carnea o tocam marunt, nu insa prin masina de tocat. Intr-o cratita unsa cu ulei punem un strat de taitei, unul de carne, apoi unul de smantana amestecata cu galbenusurile crude si presaram cas ras. Continuam in felul acesta pana se termina ingredientele, avand grija ca numarul de straturi sa fie multiplu de 3. Adica ultimul strat va fi cel de smantana, galbenus si cas. Bagam cratita la cuptor, la foc potrivit, pentru maximum o jumatate de ora. Budinca o punem la masa calda, eventual cu un bol de sos de rosii langa ea.