fbpx

Orient expres: falafel si hummus cu tahini

Pentru Orientul Mijlociu, falafelul este la fel de important cum este, sa zicem, snitelul pentru noi. Adica foarte important si frecvent consumat. Aceste chiftele vegetale facute, in principiu, din naut, sunt mancate in loc de carne, in chifle de paine dospita sau in lipie, cu diferite sosuri si condimente – cel mai des intalnit fiind tahini, un sos din seminte de susan si usturoi. Pentru ca este sanatos si hranitor, falafelul poate fi si pentru noi o alternativa la meniurile de carne, mai ales ca se apropie postul Craciunului.

La fel, hummus-ul este un aliment oriental vechi de mai bine de un mileniu. In principiu, ca sa va faceti o idee, in caz ca nu ati mancat, hummusul este echivalentul iahniei de fasole batuta, doar ca si el se face din naut, iar in locul prajelii de ceapa si sos de rosii pe care o folosesc de obicei romanii la iahnie, hummus-ul se asorteaza la acelasi tahini despre care am vorbit mai sus.

Initial, atat hummus-ul cat si falafel-ul se preparau folosind fasolea lata (pe care o puteti gasi in magazine sub numele de fasole fava, dar pe care romanii o numesc simplu „bob”). Daca nu va surade ideea de a gati cu naut, puteti incerca aceste retete folosind „bobul” sau lintea. Gatitul in sine al acestor preparate nu dureaza mult, numai ca (asa cum ar fi bine sa faceti si cand gatiti fasole), este recomandat ca nautul sa stea in apa rece cel putin 12 ore inainte de a fi fiert, iar cand este fiert sa i se schimbe apa cel putin o data si sa se spumeze cat mai des. In felul asta, evitati binecunoscutele probleme de digestie de dupa masa. Ba chiar, pentru o si mai mare precautie, puteti pune in apa rece o lingurita de bicarbonat si o foaie-doua de dafin. Pentru tahini, este suficient ca boabele de susan crud sa stea in apa 4 ore.

Citeste si:  Locuinta eco

Falafel

Ingrediente (pentru 25 de chiftele):

2 cani de naut
2 felii de paine uscate sau pesmet
5 catei de usturoi
2 lingurite de bicarbonat
o jumatate de cana de coriandru
o legatura de patrunjel
o ceapa mica
o lingura de seminte de susan
o lingurita de boia (paprika), sare, piper

Mod de preparare:

Dupa ce a stat la inmuiat 12 ore, nautul se spala, se fierbe si se scurge. Impreuna cu usturoiul, ceapa si celelalte condimente si ingrediente (in afara de bicarbonat) se da prin masina de tocat carne (cat mai marunt). Daca e nevoie, se poate adauga un pic de apa, pentru a obtine o pasta tare. Pasta se lasa sa se aseze circa jumatate de ore inainte de a face chiftelele. Dupa ce a trecut timpul, se adauga bicarbonatul si, cu mainile ude, se fac chiftelele de dimensiunea unei caise mai mici. Intre timp, intr-o tigaie adanca (sau in friteuza) se pune uleiul si se incalzeste. Cand punem chiftelele, uleiul trebuie sa fie incins, dar sa nu clocoteasca. Chiftelele se prajesc pana cand capata o culoare maro inchis si se servesc fierbinti, cu lipii arabesti si cu tahini.

Citeste si:  Schimbari necesare in lifestyle pentru a slabi

Hummus

Ingrediente (4 portii mari)

1 cana de naut
O jumatate de cana de tahini (din comert sau facut dupa reteta de mai jos)
Sucul de la doua lamai (stoarse)
2 catei de usturoi
Patrunjel
Bicarbonat, sare, ulei de masline

Mod de preparare:

Nautul tinut in apa si apoi bine spalat se pune la fiert, fara sare, doar cu o un varf de lingurita de bicarbonat, spumand des. Cand semintele s-au inmuiat suficient de mult incat sa poata fi usor faramate intre degete (dupa circa o ora – o ora si jumatate), se scurg, pastrand apa. Apoi nautul se da prin masina de tocat sau se marunteste cu un robot de bucatarie, si se adauga restul ingredientelor. Daca pasta e prea groasa, se mai pune din apa folosita la fiert, pana cand consistenta e cea dorita sau chiar un pic mai moale (pentru ca se va mai intari o data cu racirea). Se lasa sa se raceasca putin, se adauga tahini. Se serveste cu ulei de masline si cu patrunjel maruntit.

Citeste si:  Supa de vita cu pirosti si tochitura cu ou si mamaliga

Tahini

Ingrediente:

Jumatate de cana de seminte de susan crude
Jumatate de cana de apa rece
Jumatate de lamaie mare
O legatura de patrunjel
1 catel de usturoi
Sare

Mod de preparare:

Dupa ce au fost tinute in apa cel putin patru ore, ca sa se umfle, semintele crude de susan se paseaza prin masina de tocat sau cu robotul de bucatarie. Amestecul se pune intr-un castron si se freaca folosind o lingura de lemn, ca maioneza, punand apa rece si sucul de lamaie, putin cate putin, pana cand pasta a devenit suficient de moale. Se adauga usturoiul si patrunjelul, bine maruntit si se amesteca in continuare. La final se pune sare si se presara patrunjel deasupra.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.