fbpx

O locuinta imuna la mirosuri si zgomot

Cat simturile ne sunt treze, mirosurile neplacute si zgomotul ne vor tot face sa ne simtim agresati in propria noastra locuinta. Sa scapam de ele definitiv nu putem nici daca ne ridicam o casa in mijlocul padurii sau al campului, dar sa le diminuam semnificativ – da.

Ca sa scapam de mirosurile care ne cam muta nasul, vom depista precis sursa lor, ceea ce nici nu e foarte greu, si vom incerca s-o neutralizam sau sa le baram miasmelor caile de acces. Usa ghenei de gunoi e de obicei cea mai avariata usa a unui bloc. Ii functioneaza clanta? Mai are ea asa ceva? Se inchide cat de cat? Usa trebuie renovata sau schimbata, cu concursul vecinilor de palier. Si asigurati-va ca vecinii respectivi au priceput cat de necesar e sa puna capacul dupa ce au azvarlit gunoiul pe tobogan. Daca din boxe vine un miros de statut, de mucegai si igrasie, boxele trebuie curatate si ventilate. Trebuie sa va asigurati si ca sistemul de ventilare al blocului functioneaza la parametri normali. Verificati canalul de aerisire care deserveste baile sau bucatariile, in caz ca simtiti ceva neplacut in atmosfera. Partea asta a eliminarii mirosurilor e cea mai grea – cand colocatarii trebuie sa-si dea mana pentru asta. Unii sunt reticenti, altii sunt ei sursa de duhori, dar nu-si dau seama sau nu vor sa recunoasca…

Citeste si:  Secrete de amenajare a micilor terase, din Japonia

Nu putem decat sa trecem la masuri individuale, sa protejam propria locuinta. Incepem cu usa de la intrare, pe care o izolam cu garnituri cauciucate. Locurile din pereti prin care trec tevile de orice fel, din baie sau bucatarie, le vom umple cu silicon sau spuma poliuretanica. Ventilatoarele din aceste incaperi, daca exista, trebuie neaparat sa fie fixate etans la burlanul care preia aerul ventilat. Imbinarea intre pereti si podea s-ar putea sa trebuiasca si ea izolata. Usile de la balcon, canaturile ferestrelor se vor izola cu garnituri de burete sau cauciuc. Si cu asta am facut, simultan, un pas catre masurile de combatere a zgomotului, nu inainte sa amintim ca florile si arbustii au o prezenta esentiala pe baricade care se impotrivesc mirosurilor neplacute.

Citeste si:  Tapetul, iar in top

Ca si-n cazul mirosurilor, cea mai grea e lupta cu vecinii care produc zgomot. Gospodinele care se intalnesc pe palier si le uita Dumnezeu la taina, chefliii, indivizii care vorbesc la telefon suficient de tare cat sa-i auda interlocutorii si daca n-ar fi la mijloc telefonul. Poate nu-i imposibil, dar e greu sa le schimbam naravurile. Se impun in primul rand masuri prin care sa ne ferim de zgomot, nu sa-l eradicam.
In bloc, in afara de oameni, galagie mai produce aparatura care deserveste blocul. In acest caz, trebuie verificata izolarea ei. A centralei, de exemplu. Sau trebuie verificat motorul liftului, chemand un specialist. Desi nu ne-am astepta, zgomotul intra din belsug in apartamentele noastre si prin jurul instalatiilor electrice, daca este vreun locsor. Probabil nu mai este, fiindca le-am astupat pe toate la capitolul mirosuri. A, sa nu uitam: prizele si intrerupatoarele se vor aseza in perete cu garnituri de cauciuc in spatele placutei de protectie.

Ferestrele care se deschid spre exterior atrag zgomotul din exterior! Exista usi izolatoare fonic, dar si materiale pentru podea, precum polietilena expandata sau polistirenul extrudat, care se aplica in plus fata de pardoseala dorita. Intr-o camera goala e ca la munte, auzim ecoul. Covoarele groase si draperiile la fel reduc din zgomot, ca si mobila pusa din abundenta.
Iar daca noaptea, langa boloc, se aduna cate o ceata de golanasi, asta nu mai tine de amenajari interioare si mobilare. Apelul la 112 e gratuit.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.