fbpx

O friptura argentiniana: Churrasco cu Chimchurri

De foarte multe ori, felul in care inlocuiesti un condiment cu altul poate schimba radical intreg gustul mancarii. De exemplu, poate aveti pofta de o friptura de vita cu mujdei de usturoi, dar parca ati vrea sa va si surprindeti musafirii intr-un mod placut. Va prezentam o solutie la indemana oricui: schimbati cateva ingrediente si puteti sa va laudati ca ati gatit in stil argentinian, churrasco (friptura) si chimcurri (un sos de patrunjel, oregano si usturoi). Ba chiar, daca aveti rabdare si masina de facut paine, puteti sa faceti si paine cu chimcurri – efectul asupra musafirilor va fi garantat.

Churrasco cu rozmarin

Ingrediente (4 portii):

4 bucati de muschi de vita (de circa 2-3 cm grosime)
250 ml vin rosu
O crenguta de rozmarin
1 lingurita de sare mare

Mod de preparare:

Vinul, sarea si rozmarinul se pun intr-o oala mica, in care se lasa carnea la marinat pentru doua – trei ore, la temperatura camerei. Dupa aceea, se incinge bine o tigaie mare pentru grill (teflonata) si se pun bucatile de muschi la prajit (nu aruncati sosul de marinat!). Dupa circa 8 minute (sau cand considerati ca s-au patruns indeajuns), se intorc pe partea cealalta. Cand s-au facut pe ambele parti, se toarna peste ele amestecul de vin si rozmarin si se lasa inca un minut sau doua.

Citeste si:  Frigarui mediteraneene de legume si muschi de vita in crusta de mustar si nuci

Chimchurri

Acest sos pe baza de usturoi si patrunjel poate fi folosit ca alternativa la mujdeiul romanesc, ca acompaniament la aproape orice carne prajita.

Ingrediente:

O legatura de patrunjel maruntit
8 catei de usturoi mari
O lingurita de oregano
Piper alb (un varf de lingurita)
Boia (o lingurita)
O lingurita de sare (sau mai mult, dupa gust)
100 ml otet din vin rosu (sau otet balsamic)
200 ml ulei de masline

Mod de preparare:

Usturoiul se piseaza, apoi se adauga si patrunjelul, oregano, boiaua, sarea, piperul si otetul si se amesteca bine (eventual cu un food processor). La final se adauga uleiul de masline si se lasa un sfert de ora inainte de a se servi, pentru ca ingredientele sa-si lase aromele.

Citeste si:  Chiftelute de vinete si supa de porumb

Paine cu chimchurri

Daca vreti o iesire din monotonie, puteti face si o paine cu chimchurri. Indiferent ca pregatiti paine prin metodele clasice sau ca aveti o masina de facut paine, tot secretul e sa adaugati la aluat ingredientele specifice sosului chimchurri: (pentru cca. 600 de grame de paine)

400 de grame de faina
250 ml apa
2 linguri de drojdie
O lingura de otet de vin
3 lingurite de ulei de masline
Un varf de lingurita de piper alb
O lingurita rasa de oregano
2 catei de usturoi pisati
O jumatate de ceapa mica, tocata marunt
O lingurita de zahar

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.