fbpx

Muraturi taranesti si muraturi de gogosari umpluti cu varza

Muraturile sunt unul dintre acele preparate care, cumparate de la magazin, nu vor avea niciodata un gust la fel de bun cu cele facute in casa. Nu ma intrebati de ce, dar asa e. In afara de asta, presupun ca fiecare dintre noi are un anumit fel de muraturi preferate, cu o anumita leguma preferata – unora le plac mai mult gogonelele, altora castraveciorii sau ardeii, altora conopida… De aceea, in cazul muraturilor asortate, proportia intre legume depinde cel mai mult de gustul si preferintele voastre, felul in care am ales noi legumele fiind doar orientativ. De asemenea, puteti merge pe varianta clasica, in care saramura este doar apa cu sare (30 – 40 de grame de sare mare la fiecare litru de apa), sau puteti apela, suplimentar, la diversele combinatii de condimente si conservanti din comert. Unele gospodine pun doua-trei aspirine pisate in borcan, pentru a evita formarea florei, altele folosesc conservanti speciali – dar de obicei simpla saramura este suficienta pentru ca muraturile sa reziste pana in primavara.

Citeste si:  Supa de pui belgiana

Muraturi asortate
Ingrediente (pentru circa 15 kg):

6 kg gogonele
2 kg ardei kapia
3 kg castraveciori
2 kg morcovi curatati
500 g telina (cu frunze)
500 g varza rosie
500 g sfecla rosie
1 kg conopida
60 g marar uscat
60 g usturoi
30 g ardei iute (dupa gust)
60 g hrean
mere, gutui, frunze de visin, pepeni verzi mici, gogosari etc

In prima zi, legumele se spala si se portioneaza, fiecare in functie de specificul ei: conopida se rupe in buchete, telina se separa de frunze si se taie in felii, sfecla rosie se taie in felii sau in sferturi, hreanul se taie in fasii etc. Dupa ce s-au spalat bine cu apa rece, legumele se tin in saramura concentrata (rece) timp de 24 de ore, pentru a se intari.

A doua zi, se prepara saramura propriu-zisa (circa 8 litri de apa fiarta si 250 de grame de sare mare). Intre timp, legumele se asaza in borcan (sau in borcane), in straturi alternative, dupa propriile voastre gusturi. Mararul, hreanul, usturoiul, ardeiul iute si frunzele de telina se pun in general primele, la fundul borcanului. Apoi se adauga saramura fierbinte, pana cand toate legumele sunt bine acoperite. Cu ajutorul unei prese (un capac sau o farfurie peste care punem o piatra sau o greutate) facem in asa fel incat legumele sa stea in saramura si sa nu iasa la suprafata. Se leaga borcanul cu celofan, se mai tine 4 – 5 zile la temperatura camerei, iar apoi se muta in loc racoros si uscat.

Citeste si:  Arome placute pentru locuinta ta

Muraturi de gogosari umpluti cu varza
Ingrediente (pentru un borcan de 4,25 litri)

3 kg varza
20 de gogosari
300 g morcovi
300 g telina
2 radacini hrean
400 ml otet de vin 9 grade
Sare, zahăr, piper, foi dafin

Mod de preparare:

Gogosarii se taie circular in jurul cozii, se scot cotorul si semintele, se spala si se curata bine si apoi se lasa sa se scurga. Varza se taie fidelute, morcovii si telina se dau pe razatoare, se adauga 50 de grame de sare mare ÅŸi se amesteca intr-un vas mare, cu mana, asa incat varza sa se inmoaie un pic. Amestecul se introduce in gogosari, cat mai indesat, iar apoi gogosarii se pun in borcan, deasupra hreanului si a telinei taiate fasii.

Citeste si:  Delicatese de post: supa crema de ciuperci, spaghete cu ciuperci si gogosari si clatite cu lapte de soia, nuci si miere

Solutia de saramura si otel se prepara in felul urmator: se pun la fiert 600 de ml de apa cu 3 lingurite de sare, 2 lingurite de zahar si 10 boabe de piper. Cand apa e fiarta, se adauga otetul si se mai tine cateva minute pe foc.

Saramura fierbinte se toarna peste gogosari, se adauga eventualele condimente sau conservanti, apoi se astupa borcanul ermetic si, dupa ce s-a racit, se pune la loc racoros, intunecos si uscat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.