
Ca in orice domeniu, si in decoratiunile interioare exista mituri care circula printre pasionati. Numai ca nu toate sunt adevarate. Inainte de a incepe sa-ti amenajezi sau decorezi casa, poate ca ar trebui sa stii care din sfaturile pe care le auzi cel mai des sunt gresite. Greselile pe care le faci acum vor fi greu de reparat cand toata casa va fi deja amenajata.
Albul face camera mai mare
Orice artist grafic sau alte persoana care stie cum se misca privirile noastre asupra unui spatiu iti va spune ca ochiul tinde sa se mute de pe culorile inchise pe cele deschise. Uniformitatea culorilor este cea care tine privirea „legata” de un anumit loc. Peretii in culori diferite fac ochiul sa se miste intre ei si ne ajuta sa apreciem distantele dintre ei. Deci nu conteaza cat de inchisa sau deschisa este culoarea. Uniformitatea face o camera sa para mai mare. Dar nu uita ca mai mare nu inseamna neaparat mai bine. Peretii in culori diferite pot face o camera sa apara mai mica, dar in acelasi timp ii pot da un aer intim si viu.
Livingul are nevoie de o canapea, un fotoliu si o masuta de cafea
Ne-a intrat deja in reflex sa punem canapeaua si masuta de cafea in living, dupa modelul occidental, dar nu este neaparat o regula a decoratiunilor. Gandeste-te daca ai nevoie sau nu de obiectele respective in living-ul tau. Canapeaua poate fi un mod excelent de a obtine mai multe locuri, dar daca nu ai o familie mare sau nu primesti multe vizite, nu este nevoie de ea si poti sa o inlocuiesti cu un fotoliu.
Canapeaua trebuie asezata langa perete
Canapeaua este de obicei asezata langa perete pentru ca este un obiect mare si trebuie sa faci cumva ca sa nu-ti stea in drum, dar nu e musai sa o pui acolo. In functie de cum sunt asezate usile, poti sa o pui chiar in mijlocul camerei si sa o transformi in piesa de rezistenta a living-ului, mai ales ca sunt atatea modele si variante de culori incat nu se poate sa nu gasesti ceva pe gustul tau.
Toate culorile trebuie sa se potriveasca perfect
Depinde ce fel de camera vrei sa ai. Gandeste-te ca spatiul tau este ca panza unui pictor. Poti sa pui acolo ce culori vrei si nu e neaparat sa alegi doua sau trei care sa se potriveasca perfect. De obicei, se foloseste o singura nuanta, dar daca alegi nuante diferite ale aceleiasi culori, camera va capata un aspect mai dinamic.
Albul se murdareste mai repede
Albul nu se murdareste mai repede, doar se vede mai usor ca s-a murdarit. Dar intr-adevar, nu e culoare foarte practica. Totusi, asta nu ar trebui sa te impiedice sa-l folosesti. Albul stralucitor este o culoare foarte frumoasa, si cum am mai spus, culorile deschise atrag privirile asupra lor. Probabil ca ar trebui sa eviti tesaturile albe daca ai copii mici sau ai o casa la tara unde, inevitabil, vei intra cu noroi si praf. In rest, ai liber la alb, mai ales ca astazi exista noi textile rezistente la murdarie, masini de spalat si solutii de curatat performante.
Covorul se alege la urma
Si aici avem de a face mai degraba cu un obicei intrat in reflex. Ni se pare ca mobila este cea mai importanta si, daca am terminat cu ea, abia apoi ne ocupam de accesorii si covoare. Dar designer-ii profesionisti aleg intai covorasele pentru a defini paleta de culori a camerei si abia apoi se gandesc la mobila. Covorul este baza unei camere si trebuie sa „lege” intre ele celelalte culori. Dupa ce ai ales mobila si celelalte obiecte, este mai greu sa gasesti un covor care sa se potriveasca.