
Minestrone inseamna, din italiana, supa mare. De-asta nu i-am spus retetei „supa Minestrone“, sa nu fim redundanti. Oricum, s-ar putea sa va dati seama c-ati mai gatit-o, macar intr-o forma apropiata de asta, fara sa stiti. Din lista de legume pentru minestrone ne-am dat seama c-am omis dovlecelul. Il avem insa in budinca, drept vedeta.
Minestrone
Ingrediente:
300 g ciuperci proaspete
50 g unt
50 ml ulei de masline
1 ceapa
1/2 ardei rosu
1/2 ardei verde
2-3 cartofi
3 rosii
2 morcovi
1 pastarnac
1 telina
3-4 catei de usturoi
o legatura de frunze de loboda
100 g mazare boabe
100 g taitei
100 g smantana
2 oua
100 g parmezan
1 legatura de patrunjel
busuioc
sare, piper.
Mod de preparare:
Poate ca nu punem chiar toate legumele de mai sus. Avem insa din ce alege, ba chiar au mai ramas posibile ingrediente si in afara listei: boabe de porumb, sfecla rosie, foi de salata… Noi insistam sa nu lipseasca ciupercile, ceapa, smantana si ouale, parmezanul. Legume puneti, in rest, de care poftiti!
In oala pentru ciorba calim in ulei ceapa tocata, usturoiul zdrobit, ardeii fideluta si morcovii rondele. Turnam 2-3 litri de apa peste ele, lasam sa dea in fiert si punem celelalte legume, facute cuburi, rondele sau tocate marunt, dupa caz si preferinte. Vor fierbe cam o jumatate de ora. Cu un sfert de ora inainte sa stingem, inabusim in unt ciupercile taiate felii si le turnam in supa, cu sosul lasat cu tot. Punem sare si piper macinat. Taiteii trebuie sa fiarba 7-8 minute. Cu 5 minute inainte punem si parmezan facut cubulete, dar mai pastram un pic din el sa radem si deasupra supei, in farfurie. Dupa ce stingem focul, presaram patrunjelul tocat si busuiocul frecat in palme si dregem supa cu smantana batuta cu galbenusurile de ou.
Budinca de dovlecei
Ingrediente:
500 g dovlecei
2 oua
200 g branza de vaci
150 g iaurt
100 g sunculita taraneasca
marar
50 g parmezan
50 ml ulei de masline
sare, piper.
Mod de preparare:
Pentru inceput, ouale si iaurtul nu le folosim pe toate. Batem un ou cu 100 g iaurt si amestecam cu branza de vaci. Dovleceii ii taiem feliute si facem felii mici si sunculita taraneasca (sau jambon afumat). Le incorporam in pasta, cu sare, piper macinat si o mana de marar tocat fin. Asezam compozitia intr-o tava din sticla termorezistenta unsa cu ulei. Batem oul si iaurtul care ne-au ramas si le amestecam cu parmezanul dat pe razatoare. Bagam tava la cuptor si o scoatem dupa cel mult 40 de minute. Budinca o mancam calda.