fbpx

Melci fierti, umpluti si pane

Ca vietati comestibile, melcii sunt printre cele mai favorizate de soarta. Cei mai multi dintre noi, oamenii, ii ignoram, chit ca sunt daunatori plantelor. A sosit vremea sa le acordam melcilor obisnuiti, codobelcii care-si duc in spate casa, mai multa atentie. Da, in sezonul rece, noiembrie – februarie, melcii sunt mai gustosi decat in restul anului, nemaidepozitand murdarie in intestine.
Cand e frig, melcul hiberneaza. Ati vazut vreunul sa se dea pe gheata? Isi croiesc, din sucurile pe care le-au depozitat, o pojghita ca o trapa pentru cochilia lor. Acum e numai bine sa-i prindem: nedandu-le ragaz s-o zbugheasca, ii luam ca din oala si-i bagam de-adevaratelea in oala.

Melci fierti

Ingrediente:
3 duzini de melci
150 ml otet
150 ml vin
1 ceapa
1 morcov
3 catei de usturoi
cimbru, foi de dafin
piper boabe, sare.

Citeste si:  Solutii naturale de curatat

Mod de preparare:
Melcii ii spalam bine-bine si le desprindem cu un cutit crusta de la baza cochiliei, daca s-a format deja. Ii punem intr-un vas si turnam peste ei otet si o lingura de sare, lasandu-i asa doua ore, apoi ii scurgem si iar ii spalam in mai multe ape. Ii punem pe foc intr-o oala cu 1,5 l de apa rece si un pahar de vin. Scoatem spuma si ii lasam la fiert in clocote mici. Dupa doua ore, adaugam ceapa si morcovul, cimbrul si foile de dafin, sarea si piperul. Se mai tine oala o ora pe foc. Scoatem melcii din cochilie cu un ac mare, ii asezam pe un platou cu felii de lamaie si ii mancam calzi.

Melci umpluti

In plus fata de ingredientele de mai sus, ne trebuie:
150 g unt
50 g pesmet
3 fire de arpagic
3 catei de usturoi
3 fire de patrunjel.

Mod de preparare:
Cum am scos melcii, fierti ca-n reteta precedenta, din cochilie, ii punem intr-o tigaie in care s-a incins o lingura de unt impreuna cu un fir de arpagic tocat marunt, un catel de usturoi sfaramat, sare si piper. Amestecam pret de 5 minute si stingem focul, tinand melcii deoparte, acoperiti. Cochiliile le spalam si le lasam sa se usuce. Frecam untul cu patrunjelul tocat fin, doua fire de arpagic la fel, usturoiul zdrobit, sare si piper. In fundul fiecarei cochilii punem un varf de lingurita din aceasta pasta de unt, apoi varam melcul si, deasupra lui, iarasi untul frecat, netezindu-l cu cutitul. Melcii ii punem unul langa altul, cu gura in sus, pe o tava. Presaram in deschizaturi pesmet si stropim cu vin. Bagam tava in cuptorul incins si o lasam 3-4 minute. Melcii ii punem la masa fierbinti.

Citeste si:  Visul livingului: canapeaua

Melci pane

Melcii fierti ca la prima reteta ii tavalim prin obisnuitul aluat de snitele: ou, lapte, faina si sare, plus o lingura de arpagic tocat. Cand s-au rumenit, ii scoatem si ii presaram cu patrunjel prajit un pic in ulei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.