fbpx

Lamaiul – o prezenta plina de originalitate

Palmierii sunt deja o obisnuinta printre pasionatii de flori, aceste plante mari, care pot schimba camera numai prin simpla lor prezenta, fiind adorati de foarte multi oameni si considerati de neinlocuit. Dar daca totusi ne dorim altceva? Daca vrem totusi sa fim originali, sa schimbam putin aspectul balconului nostru? Atunci am putea sa adaugam un pic de savoare mediteraneana… In acest caz, puteti alege una dintre plantele citrice!

Mai intai trebuie sa va hotarati ce fel de citrice doriti sa adaptati in apartamentul sau casa dumneavoastra, deoarece acestea se impart in doua categorii: citricele dulci (portocale, mandarine, grapefruit) si citricele acre (lime si lamai). Cel mai bine este sa va orientati spre categoria a doua, mai ales daca sunteti la inceputul carierei de cultivator de plante, deoarece speciile de citrice dulci sunt foarte greu de crescut, avand nevoie de lumina si caldura excesiva pentru a forma fructe, deci expunere directa la soare pe perioade mari de timp. Daca va doriti totusi un strop de culoare latina in casa, puteti foarte usor sa „adoptati” un lamai. Acesta este o planta speciala, careia nu-i displace viata in apartament, la care se adapteaza foarte usor.

Citeste si:  Bucatarie cu stil

Majoritatea oamenilor prefera sa obtina un lamai prin plantarea de seminte, si aceasta pentru ca, in acest mod, te simti cel mai frumos rasplatit atunci cand culegi primul fruct produs de pomisorul tau. Planta rezultata va avea frunze ovale, de un verde stralucitor, dar de talie mica, avind nevoie de foarte multa ingrijire ca sa ajunga la maturitate.

Exista insa inradacinata ideea ca lamaiul provenit din seminte nu poate face fructe, aceasta nefiind decat un mit al iubitorilor de plante. Lamaiul astfel obtinut poate produce fructe, doar ca are nevoie de o perioada foarte mare sa ajunga la maturitate, si aceasta deoarece nu detine conditiile de care se bucura „acasa”, in mediul lui de origine. In plus, lamaiul, lipsit de lumina si caldura suficienta, trebuie sa stocheze energia pentru ca mai apoi sa o dirijeze in principal spre dezvoltarea organelor vegetative (cum sunt frunza si tulpina), astfel incat producerea de fructe este lasata pe locul doi. Totusi, daca doriti neaparat ca lamaiul sa va incante cu galbenul stralucitor al fructelor sale, solutia ideala este sa va ganditi sa-l altoiti.

Altoirea se face intotdeauna cu o ramura de la un lamai care deja produce fructe si care are varsta mai mica de un an. De indata ce va fi plasata pe portaltoi (adica pe lamaiul dumneavoastra), va incepe sa creasca normal, ca si cand nu ar fi fost despartita de planta matura, cu alte cuvinte, va produce flori si, mai apoi, fructe. Altoirea este o operatie destul de grea pentru a putea fi realizata chiar de dumneavoastra, fara practica anterioara, asa ca mai bine o lasati pe seama unui specialist, pentru a fi sigure de reusita.

Ingrijirea lamaiului nu este atat de dificila precum pare la prima vedere: in primul rand are nevoie de 4 ore in plin soare pe zi pentru a se dezvolta armonios si a produce fructe. In interior, ii trebuie multa lumina si caldura, pentru ca, privat de acestea, isi va inceta atat cresterea in dimensiuni, cat si productia de fructe, putand chiar sa moara.

Citeste si:  Sugestii de amenajare pentru sarbatorile de Paste

Aceasta plante nu suporta, in schimb, foarte bine excesul de apa: daca solul este mereu umed, radacinile le vor putrezi in scurt timp. Cel mai bine este sa udati atunci cand pamantul din ghiveci s-a uscat, avind grija sa folositi apa dedurizata prin fierbere, prin repaus in diverse vase sau, cel mai favorabil caz, cu apa de ploaie. De asemenea, este indicata si pulverizarea apei pe frunze, de maxim doua ori pe saptamana.

Schimbarea ghiveciului se face cu mare atentie, deoarece citricele au radacinile in simbioza cu o ciuperca, deci trebuie sa protejam populatia formata de aceasta in solul din jurul radacinilor. Noul ghiveci trebuie sa fie cu 3 cm mai mare in diametru decat volumul radacinilor acoperite cu sol si, dupa transplantare, se tine doua-trei zile intr-o camera cat mai intunecata, la racoare, perioada in care nu se uda planta.

Dupa toate aceste sfaturi, urmeaza cel mai important: savurati cu multa placere paharul de limonada!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.