fbpx

Gulii umplute cu creier si mazare si sos de agrise

Nu-i pacat sa lasam vara sa treaca fara sa ne infruptam din legumele si fructele ei? Daca mazarea si guliile le stie toata lumea, agrisele se intalnesc mai rar. Sunt fructe de padure de doua soiuri, negre si rosii. Sunt perfect sferice si cu o idee mai mari decat afinele. Pentru cine nu repereaza nici afinele: cat un bob de mazare, daca tot o avem azi in meniu. Atentie, agrisele negre trec, pana sa se coaca, prin culoarea rosie; invers, nu.

Gulii cu creier si mazare

Ingrediente:
6 gulii
500 g mazare verde boabe
250 g creier de vita sau porc
100 ml ulei
100 g smantana
50 g cas
marar
piper, sare.

Citeste si:  Ordine in casa ta

Mod de preparare:
Mazarea se pune la inabusit in ulei. Cam pe la jumatatea fierberii, presaram sarea si mararul tocat. Lasam cratita acoperita pe foc pana ce mazarea se va inmuia complet. Pregătim guliile: le curatam de coaja si le scobim miezul. Creierul se spala, se curata de pielita si se pune si el la fiert, separat, pentru 5 minute, dupa care se toaca marunt si se adauga in mazarea luata de pe foc. Se potriveste amestecul de sare, se pune si piper, apoi se umplu cu el guliile, pe care le asezam intr-o cratita, cu scobitura in sus. Turnam apa pana la marginea superioara a guliilor si le punem la fiert sub capac. Dupa ce apa a scazut, adaugam smantana si casul ras si dam guliile la cuptor, sa se rumeneasca.

Sos de agrise

Ingrediente:
400 g agrise
200 ml supa de vita sau pui
o lingura de faina
zahar, sare.

Mod de preparare:
Agrisele se curata de codite si de micul pamatuf negru din partea diametral opusa coditei. Le fierbem in supa de carne pana observam ca se formeaza sosul. Punem zahar si sare dupa gust si amestecam cu faina desfacuta cu putina apa. Mai fierbem totul un pic, pana se ingroasa compozitia, si asta-i tot.
In loc de agrise puteti folosi, dupa preferinta, afine, coacaze, visine, mere, gutui. Fructele mari se toaca marunt, evident, dupa ce s-au curatat de seminte. Sosurile de fructe insotesc rasolul de vita sau de pasare.

Citeste si:  Cate ceva despre condimente
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.