fbpx

Gratarul pe carbune vs gratarul pe gaz

Please select a featured image for your post

Pentru cei care fac gratare ocazionale pe timp de vara dar si pentru cei care sunt adevarati maestrii ai gratarelor, fie ele de interior fie cele in aer liber, intrebarea este clara: preferati gratarul pe carbune sau pe cel pe gaz? Ati crede ca majoritatea gratarelor de exterior sunt pe carbune, insa nu e chiar asa, incat e nevoie de o simpla butelie de gaz pentru a duce gratarul pe gaz in exterior. Gratarul pe gaz este de departe cel mai convenabil mod de a pregati o friptura de neuitat, chiar si in aer liber. Ai nevoie de un gratar si o butelie pe gaz, plus sa nu uitam carnea proaspata si legumele. La apasarea unui simplu buton sau deschiderea unui robinet de gaz, ai la indemana o sursa de caldura rapida si usor controlabila, ceea ce te va ajuta la prepararea diverselor preparate, avand in vedere ca fiecare tip de carne are timpul propriu de coacere. De exemplu, puiul se va praji mult mai repede decat carnea de porc sau de vita, iar legumele mai repede chiar si decat carnea de pui.
Investitia este putin mai mare decat in cazul gratarului cu carbune, pentru ca ai nevoie de un grill special, putin mai sofisticat si neaparat de o butelie de gaz, care insa se poate reumple dupa folosire. Aprinderea rapida si faptul ca esti scutit de brichete, cutii de chibrite, adunatul de vreascuri si hartii pentru a porni focul pe care sa incingi carbunii (dupa care va trebui sa astepti o vreme) sunt avantaje ale gratarului pe gaz. De asemenea, curatenia de dupa gratar nu va mai fi o corvoasa, ajunge sa stergi suprafata gratarului cu o perie de metal si gata. Insa, personal, consider ca se pierde din placerea si ritualul mersului la iarba verde si a unui gratar de familie, la care toti contribuie cum pot: copii aduc vreascuri, tata face focul, mama pregateste carnea si salata.
Citeste si:  Patrunjelul, prietenul tau verde
Gratarul pe carbune ramane preferatul meu, intrucat consider ca e singurul care asigura imbinarea perfecta a gusturilor tuturor ingredientelor si mai ales care da preparatelor gustul specific de gratar afumat. Caldura emanata de carbuni invaluie carnea intr-o crusta perfecta, afumata si crocanta. Intr-adevar, gratarul pe carbune necesita mai multa atentie, dureaza mai mult pana cand carbunii se incing, iar sursa de caldura nu este neaparat uniforma si cu atat mai putin controlabila, dar te va ajuta foarte mult daca nu umpli gratarul cu carne pana la refuz, ci lasi spatii libere astfel incat sa prajesti carnea la inceput pe mijlocul gratarului, unde temperatura este mai mare si apoi sa le poti muta spre marginea gratului. Investitia nu este foarte mare, pentru ca la majoritatea hypermaket-urilor veti gasi diverse modele de gratare pe carbune, pentru fiecare buzunar, iar carbunii nu sunt foarte scumpi, desi in timp costurile se aduna.
Citeste si:  Cum sa ai plante sanatoase in interior
E greu de ajuns la o concluzie referitor la care dintre cele doua metode este de preferat, parerile sunt impartite, mai ales ca fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei. Pentru a mai sustine o data gratarul pe carbune, nu uitati ca e mult mai usor de transportat, indiferent unde mergi in excursie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.