fbpx

Fuchsia – cercelusul din casa bunicii!

Fuchsia este o planta de apartament decorative si prin frunze, dar mai ales prin florile abundente, elegante, de culoare rosie, roz, alba sau chiar lila, fiind cunoscuta la noi in tara sub denumirea populara de cercelus.

Cresterea fuchsiei nu este deosebit de grea, trebuie doar sa se tina seama de unele cerinte de baza pentru a asigura o dezvoltare puternica si o inflorire abundenta. Aceasta planta are nevoie de lumina puternica, ce trebuie insa sa fie una difuzata, de aceea planta poate fi asezata numai in locuri cu amplasare vestica sau estica, eventual si sudica, dar numai daca i se asigura o protectie impotriva soarelui puternic din aceasta parte.

Pamantul ideal pentru ea este unul bine drenat, dar capabil sa retina o parte din umezeala, cu pH neutru. El poate fi compus dintr-o parte de pamant de gradina (care se gaseste in florarii), o parte nisip si o parte compost (sau turba). Pamantul trebuie sa fie mereu reavan, usor umed, dar nu exagerat, de aceea trebuie sa aveti grija atunci cand udati, pentru ca radacinile plantei pot putrezi usor. Udarea se face regulat, cand solul din ghiveci a inceput sa se usuce, iar vara, in perioada de maxima inflorire (iulie-august) frunzele trebuie pulverizate cu apa pentru a-i asigura necesarul de umiditate. Planta prefera o temperature in camera de 15-20 de grade in perioada de vegetatie si trebuie sa fie protejata de caldura excesiva si mai ale de aerul uscat care poate impiedica dezvoltarea normala a bobocilor si determina caderea florilor, daca acestea au aparut. Circulatia aerului in camera in care tineti cercelusul este necesara, planta avind nevoie de are curat pentru a se mentine verde si capabila de inflorire. Fertilizarea se face destul de des, aproximativ de 2-3 ori pe luna, pentru mentinerea unei infloriri abundente, iar ingrasamantul trebuie sa contina mult potasiu.

Citeste si:  Incearca un tiramisu veritabil!

Pe timp de iarna, din noiembrie, fuchsia intra in perioada de repaus, planta poate chiar pierde un numar destul de mare de frunze si este bine o situam in locuri reci (ideale sunt holurile, verandele sau chiar balcoanele inchise), cu temperaturi de 6-10 grade Celsius. In aceasta perioada udarea se face numai cand pamantul s-a uscat complet si se inceteaza fertilizarea. Dupa iesirea din repaus se reiau udatul normal si fertilizarea, planta se readuce la lumina puternica, dar aceasta trebuie sa fie ultima mutare pana la urmatoarea perioada de odihna, deoarece cercelusului nu-i place sa fie deranjat prea mult, si mutarea repetata la lumina cu intensitati diferite poate provoca pierderea bobocilor si a florilor.

Inmultirea se face prin seminte sau prin butasi, aceasta din urma fiind cea mai simpla metoda: se recolteaza butasi de tulpina cu lungimea de aproximativ 8 cm, se pun in apa pana la apartitia radacinilor (in aproximativ 2 saptamani si jumatate), dupa care se planteaza in ghivece mici, cu sol format din trei parti pamant de frunze si o parte nisip, care se vor schimba pe masura ce planta creste si radacina nu mai are loc sa se dezvolte.

Citeste si:  Alegere mobila de calitate

Fuchsia trebuie sa fie taiata pentru a i se asigura conditiile necesare infloririi, dar taierea se face in functie de ce fel de planta ne dorim: daca vrem un cercelus in forma de „arbust” se pot taia numai lastarii laterali, cei care sunt uscati sau crescuti intr-un mod inestetic. Atentie insa: in acest mod inflorirea nu va fi prea bogata. Daca ne dorim o planta stufoasa, plina de flori, dar mai mica de inaltime, trebuie sa taiem varful plantei si, de 2-3 ori, sa rupem usor si varfurile lastarilor laterali, care se vor ramifica si vor duce la dezvoltarea pe orizontala a florii.

2 Comentarii
  1. exista atatea plante mult mai frumoase, chiar daca fuchsia aduce amintiri frumoase din copilarie. mie imi plac cele cu inflorescenta mult mai mare.

  2. Am si eu un cercelus de un an de zile si i-a mers bine pana-n august, cand nu stiu ce s-a intimplat ca i-au cazut frunzele, si florile nu se mai deschideau, bobocii se ofileau si cadeau. I-ui mai ramas niste frunze (el e f.ung) si cred ca i-am pus prea multa apa, ca dintr-o data s-au vestejit. Ce sa-i fac? Tin f mult la el. As dori niste sfaturi. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.