Chimichurri este la fel de comun in Brazilia si Argentina precum ketchup-ul in Europa si America. Fleica este o varianta ideala inetru gratar. Sosul se face cu o zi inainte si se baga la frigider. Inainte de servire se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Se poate servi cu garnitura de porumb la gratar sau cu o salata. Ingredientele sunt pentru 6 portii.
Ingrediente – Friptura cu sos Chimichurri
1 kg fleica
1 lingura de pudra de usturoi
1 lingurita de chimen macinat
1 lingurita de oregano macinat
Piper proaspat macinat
Sare
Pentru sosul Chimichurri
4 linguri de patrunjel tocat marunt, fara tulpini
4 linguri de coriandru tocat
4 linguri de ceapa rosie, tocata marunt
2 catei de usturoi maruntiti
4 linguri de ulei de masline extravirgin
4 linguri de otet de mere
2 linguri de apa
O treime de lingura de sare
O treime de lingura de piper proaspat macinat
O treime de lingura de fulgi de ardei macinati (sau boia)
Cu un cutit ascutit, cresteaza carnea, cam un centimetru, pe ambele parti. Intr-un bol, amestecati chimen, pudra de usturoi, oregano, piper proaspat macinat si sare. Dati fiecare parte cu amestecul de condimente.
Pentru Chimichurri, amestecati ceapa rosie, otetul, sarea si uleiul de masline si lasati-le cam 5 minute. Puneti apoi si restul ingredientelor. Amestecati bine.
Pregatiti gratarul, incingeti-l bine. Puneti carnea, cam 3-4 minute pe fiecare parte pentru medie spre in sange. Dupa ce s-a facut, puneti-o pe un tocator si lasati-o sa ”respire”; 5 minute. Apoi, taiati-o feliute subtiri pe care le mutati pe-o farfurie si turnati sos chimichurri peste.