fbpx

Fricando de morun in foietaj

Cand spui morun, automat iti vine sa spui si nisetru. Si cand preparam acest peste, nu-i nicio nenorocire daca-n locul lui punem nisetru. In cazul retetei de fata, alegeti unul dintre acesti pesti. Daca nu va hotarati, alegeti-i chiar pe amandoi. Doar pentru foietaj nu avem alternativa. Prezentam separat reteta acestui aluat care se infoaie ca o salata, cunoscut si ca aluat frantuzesc. E utila, deoarece foietajul poate imbraca o multime de alte preparate.

Ingrediente:
500 g morun
100 g ciuperci
50 g parmezan
ulei
pieper boabe, sare.

Mod de preparare:
Morunul, taiat in bucati dreptunghiulare de dimensiunile cel mult ale unei carti de joc, se sareaza si se pune la cuptor intr-o tava unsa cu ulei in care adaugam putina apa si boabe de piper. Ungem bucatile de peste cu acest sos, din cand in cand, pe masura ce se coace. Il tinem pana cand, intepand carnea pestelui cu un ac, acesta patrunde usor si nu mai iese zeama rosiatica.
Lasam bucatile sa se raceasca, dupa care punem deasupra lor cate un strat de ciuperci inabusite si parmezan ras. Taiem portiuni dreptunghiulare de aluat frantuzesc, avand grija ca pe latime sa depaseasca un pic lungimea dreptunghiului de peste, iar pe lungime sa treaca, tot un pic, o margine peste peste alta, infasurand morunul. Intr-o tava unsa cu ulei le punem la cuptor si se lasam pana se rumenesc. Pe urma, nu trebuie sa le mai lasam decat pana se racesc.

Citeste si:  Cum tinem florile la iernat

Aluat frantuzesc

Ingrediente:
250 g faina
250 g unt
100 ml apa
1 lingurita otet
sare.

Mod de preparare:
Faina o cernem pe o planseta. Tot acolo adaugam apa, sarea, otetul si a zecea parte din cantitatea de unt. Framantam pana ce aluatul nu se mai lipeste nici de mainile noastre, nici de planseta. Il lasam o jumatate de ora se se mai aseze dupa atata framantat si il intindem sub forma unei foi patrate, trebuind sa aiba latura cam de 40 cm.
Restul de unt il framantam cu putina faina si il punem in mijlocul foii de aluat. Impaturim aluatul in patru, aducand varfurile patratului in centrul lui si il intindem din nou cu vergeaua. Il lasam la rece o jumatate de ora si repetam impaturirea si intinderea lui de patru ori, de fiecare data cu pauza de racire de jumatate de ora. Vom avea grija ca, in decursul acestor operatiuni, sa folosim cat mai putina faina pentru presarat planseta si aluatul, iar cea pe care o vom folosi s-o indepartam cu totul la final.

Citeste si:  Salata de linte si supa de conopida si praz
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.