fbpx

Dioscorea elephantipes, planta testoasa

Daca trandafirul japonez, violetele de Parma si muscatele ti se par prea comune, poate ca ar trebui sa-ti imbogatesti gradina cu o planta exotica, neobisnuita, dar usor de ingrijit: „piciorul elefantului” sau „planta broasca testoasa”. Aparitie rara, exotica si ciudata la noi in tara, Dioscorea Elefantipes este originara din zona calduroasa si arida a Africii de Sud.

Planta este un arbust peren ce poate ajunge pana la 1,5 m inaltime, cu frunzele rotunjite si lucioase, iar florile mici si galbene. Pana aici, nimic neobisnuit. Elementul surpriza este caudexul (tulpina) lemnos si crestat ce seamana cu o carapace de testoasa. In salbaticie acest caudex poate ajunge pana la diametrul de trei metri si inaltimea de un metru, in timp ce intregul arbore poate atinge cinci metri inaltime. Crescuta in ghiveci, planta nu poate atinge aceste dimensiuni impresionante.

Citeste si:  Renunta la obiceiurile nesanatoase

Dioscorea elephantipes nu este pretentioasa si se multumeste cu apa si lumina. Provenind din zone insorite, are nevoie de o lumina intensa, insa nu va suporta soarele puternic al amiezei. Ii place caldura, dar trebuie protejata de canicula din timpul verii. O temperatura de 10-24 de grade este cea mai potrivita, insa rezista si la temperaturi mai mici, chiar si sub zero grade. In ce priveste umiditatea aerului, planta nu este pretentioasa. Trebuie udata la trei-patru zile, avand grija ca surplusul de apa sa se poata scurge din ghiveci, altfel este posibil ca radacina sa putrezeasca. Are nevoie de un pamant nisipos amestecat cu un compost din resturi vegetale bine putrezite.

Citeste si:  Pui marinat chinezesc si sarmalute de post cu menta

La Dioscorea elephantipes crescuta in ghivece, florile apar foarte rar si chiar este posibil sa nu o vezi niciodata inflorind, desi, ingrijita bine, poate trai pana la 60-70 de ani.

Inmultirea se face prin seminte si mai greu prin butasire. La un an dupa plantare, caudexul va ajunge la un diametru de 10 milimetri iar la cinci ani deja va atinge diametrul maxim. Caudexul se formeaza sub pamant si planta va creste mai repede daca acesta ramane ingropat timp de cativa ani.

Citeste si:  Supa de salata verde cu afumatura si sirop de capsune

In mediul natural, Dioscorea elephantipes are o perioada de hibernare, in sezonul arid, perioada in care isi pierde frunzele. Planta crescuta in ghiveci hiberneaza de obicei iarna, dar se poate intampla oricand. In aceasta perioada, este foarte important sa nu fie udata in exces si sa fie asezata in locuri umbrite.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.