Please select a featured image for your post
E bine de stiut ca ciocolata cu lapte, adica cea pe care o mancam in mod normal, are o concentratie de cacao de aproximativ 30-40% . Ciocolata amaruie are minimum 60% iar ciocolata neagra, cea foarte amara, are in jur de 70% cacao. Ciocolata are in componenta cacao, unt de cacao si zahar, iar pentru glazurile de patiserie, se foloseste o ciocolata cu un continut mai mare de unt de cacao, pentru a fi mai usor de modelat. De obicei, la glazura, cantitatea de unt de cacao este completata cu unt vegetal, pentru a fi usor de intins in strat cat mai subtire.
Ciocolata se topeste in bain-marie, respectiv baie de aburi: umplem un vas mai mare cu apa pana la jumatate si punem peste un vas mai mic. Pana cand apa se incalzeste, maruntim ciocolata pe care dorim sa o topim sau o dam pe razatoarea mare. Cand apa e calduta, dam focul la flacara mica, punem jumatate din cantitatea pentru topit in vasul mic si amestecam usor, pana cand se topeste ciocolata. Apoi luam de pe foc si inglobam si restul de ciocolata, prin amestecari usoare. Pentru a face glazura tocmai potrivita pentru ornarea unui tort, o lasam sa se raceasca, apoi o punem din nou pe baia de aburi si o incalzim usor. Cand ciocolata devine lichida dar destul de groasa in acelasi timp si are un luciu placut, e perfecta pentru glazurat.
Multe dintre prajiturile cu ciocolata care ne iau ochii si care la prima vedere par a fi foarte sofisticate, sunt destul de usor de facut si acasa.
Grilajele de ciocolata sunt unele dintre cele mai simple modele de facut. Trebuie doar sa turnam ciocolata topita intr-o bucata de nailon careia ii facem o gaura foarte mica. Pe hartia de copt spitam grilajele si le lasam sa se intareasca. Le desprindem foarte usor de pe hartie si le asezam pe marginile tortului sau pe prajituri.
Forme din ciocolata tot din ciocolata topita putem face diverse alte forme: inimioare, litere, cifre, perfecte pentru ornarea torturilor aniversare.
Frunze de ciocolata sunt ideale pentru ornarea prajiturilor de toamna, cu gutui, cu dovleac, cu pere. Trebuie doar sa adunam frunze verzi cu forme interesante si striatii foarte bine vizibile. Le spalam, le ungem cu putin ulei si turnam peste ciocolata topita. Dupa ce se intareste ciocolata, indepartam frunza verde si ramanem cu niste superbe frunze de ciocolata.
Capsunile in ciocolata le putem folosi pt ornarea torturilor cu creme de capsuni, pentru diverse prajituri cu glazura de ciocolata sau ca si garnitura pentru inghetata. Procedeul e foarte simplu: spalam bine capsunii, ii alegem pe cei mai mari si care au codita intacta. Tinand capsunii de codita, ii scufundam in ciocolata topita si ii lasam pe hartie de copt pentru a se intari. Peste ciocolata neagra, putem face modele din cicolata alba topita. Vor fi un rasfat atat pentru ochi cat si pentru papilele gustative.