fbpx

Daca ar fi stat pe-acasa, cowboy-i ar fi ales stilul country

Stilul country in decorarea locuintelor a aparut in Anglia si apoi in America, dupa cum Anglia exista dinaintea Americii. El a intampinat necesitatea unei mobilari practice si utilitare, cu piese trainice, lipsite de zorzoane. Exista deja moda French Provencal, care insa doar se inspira din rustic, neexploatandu-l in forma bruta.

In Anglia, stilul country n-a fost inventat de oamenii simpli, ci de aristocratia care cauta, pe domeniile de la tara, un refugiu fata de viata scrobita impusa de curtea regala. In timp, stilul country englezesc s-a modelat si pe diverse alte influente europene. In ce priveste mobilierul, caracteristicile lui ar fi, in zilele noastre: lemnul folosit e de nuc, mahon, stejar sau ulm. Ornamentele pieselor de mobilier lipsesc, totul e ca rolul lor functional sa fie interpretat fara cusur. Culorile care predomina intr-o incapere sunt cele intalnite in natura. Ca obiecte decorative, sunt admise vasele mari de portelan si pernele brodate manual.

Citeste si:  Cura cu lamaie pentru detoxifiere

In America, deosebirea principala fata de stilul country din Anglia a fost data de esenta lemnului din mobilier. Artarul si pinul au fost de baza, pentru ca asta oferea abundent vegetatia locului. Stilul South Western propune mobila atinsa, artificial sau natural, de patina timpului, multa piele, piese de mobilier de calitate, lucrate trainic, fara ornamente.

Azi, delimitarea intre country-ul american si cel englezesc e prea putin importanta, in caz ca se mai poate face. Oriunde ne-am afla pe lumea asta, chiar si in Romania, putem sa adoptam stilul country daca avem o casa sau un corp dintr-o casa la tara, nu mai vorbim de cabane sau casute destinate exclusiv vacantelor. Regula de aur a stilului country: abundenta de materiale naturale, cum sunt lemnul, piatra, metalul, pielea, bumbacul, lana, care de cele mai multe ori isi vor pastra culoarea pe care tot natura le-a dat-o.

Pornind de jos in sus, o luam cu podeaua. Ea trebuie sa fie de lemn, cel mai bine din scanduri groase. Blanurile de animale care o vor acoperi deja fac toti banii, baza unei incaperi western s-a pus. Despre mobilier, am convenit ca e lucrat simplu si trainic. Daca nu pastreaza culoarea lemnului, oricum va fi una regasita in gradina. Semineul functioneaza neaparat cu lemne, e unul traditional. Prin preajma lui vor sta obiecte de metal – vatrai, cleste de carbuni.
Materialele textile din casa sunt dintre cele mai rezistente. In afara lor, e des intalnita pielea si blana. La divane, moda impune pielea alba. In rest, e recomandabil sa poarte culoarea de la mama ei. Culorile predominante intr-o incapere western sunt maro, caramiziu, nuanta graului sau a mierii, crem, kaki.

Citeste si:  Idei verzi pentru decorarea casei

Spre deosebire de alte stiluri rustice, country-ul nu accepta piese decorative multe si marunte, cat de antice sau de naturale ar fi ele. Obiectele cu rol estetic sunt mari. Coarne de cerb, de exemplu. Sau seile de cal, paturile cu motive indiene. Un gramofon mai poate fi strecurat in decor sau macar un aparat de radio vechi, poate mai si functioneaza. In elementul lor se simt animalele impaiate sau statuetele infatisand un cowboy calare, un serif, un urs, un indian, un bizon. Picturile vor infatisa ceea ce e legat strans de viata cowboy-ilor, asa cum am vazut in westernuri la cinematograf: cirezi de vite, munti, copaci, cai, rauri, pasuni.

Ce-a mai ramas? Ferestrele: obloane de lemn si perdele simple. Ar fi culmea sa fie complicat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.