Cum tinem florile la iernat

Iarna, cand n-am da un caine afara din casa, n-o sa lasam nici florile sa stea afara. Dupa specie, ele necesita conditii diferite de pastrare. Exista si conditii de trai necesare oricarei flori: trebuie sa o tinem intr-o incapere aerisita in care nu se fumeaza si nu persista niciun miros greu.

Intr-un balcon inchis, putem lasa florile carora le priesc temperaturi care nu depasesc 15 grade Celsius, din aceasta categorie facand parte florile cu bulbi sau tuberculi. Begoniile, spre exemplu. Aceste flori, cu bulbi sau tuberculi, nu vor sa se scalde in lumina. Daca nu avem pentru ele o incapere intunecoasa, le harazim un loc mai umbrit al balconului. Balconul inchis, cu temperaturi intre 5 si 12 grade Celsius, e locul ideal de iernat pentru plantele mediteraneene: muscatele, rozmarinul, citricele, leandrul, dafinul. Sederea lor intr-un loc racoros le va permite sa-si formeze florile la primavara.

Sunt flori care iarna intra in repaus, precum ursul dedat hibernarii. Mai pretentioase decat ele sunt cele care isi continua cresterea in anotimpul rece, unele si inflorind. Cele mai cunoscute flori care iarna nu iau pauza de la dezvoltarea vegetala sunt: ciclamenul, violeta de camera, trandafirul chinezesc, gardenia, orhideea. Florile exotice, in genere, carora trebuie sa le asiguram un climat apropiat celui din care au fost smulse.

Citeste si:  Cannelloni cu pui si sos de rosii si sardine venetiene

Lumina, temperatura si umiditatea reprezinta factorii esentiali pentru crestere si inflorire in spatii inchise. Primul enumerat e si cel de capatai. Nu-i un secret pentru nimeni ca iarna soarele paleste. Florile vor fi tinute intr-un loc unde lumina soarelui sa fie inlocuita, cand dispare, de lumina artificiala. Nu e nevoie ca becul sa arda zi si noapte, dar e bine ca floarea sa beneficieze, ca timp, de iluminatul pe care i-l asigura o zi de vara. In caz contrar, frunzele ii vor ingalbeni, iar cele care ii vor creste vor fi mai mici decat in mod normal. Lipsa acuta de lumina va stopa cresterea plantei si o va impiedica sa infloreasca.

Citeste si:  Supa de moare cu carnati si pasta de ficat de gasca

Umiditatea e pentru flori o problema spinoasa pe timp de iarna. In locurile mai fragil separate de aerul rece din exterior, cum ar fi balconul sau un antreu, umiditatea e prezenta in surplus, pe cand in incaperile unde sursele de caldura merg duduind, aerul devine mai uscat decat ar trebui. Surplusul de umiditate e, dintre toate, cel mai mare dusman al plantelor, iar daca se aliaza cu slaba iluminare, tandemul nu poate da gres in distrugerea sarmanei flori. Cea mai sigura metoda e sa mutam ghiveciul din zona predispusa la umiditate in exces. Mai bine loc prea uscat decat prea umed, mai ales ca uscaciunea aerului poate fi binisor combatuta. Stim cum se manifesta: frunzele se usuca la margini sau chiar in intregime sau se ingalbenesc si cad, bobocii nu mai vor sa infloreasca. In cazul acesta, pulverizam asupra plantei apa la o temperatura nu mai joasa decat a camerei.

Citeste si:  Banana bread cu dovleac si nuci

Apropo de temperatura camerei: cea optima difera de la specie la specie, in orice caz, trebuie sa fie sensibil peste temperatura la care planta intra in repaus si e mai bine sa fie prea mare decat prea mica. Cum observam cand plantei ii e frig: frunzele ii cad rapid, dupa ce marginile li se rasucesc, nu face boboci.

Floarea o udam o data la doua zile, dimineata. Pamantul din ghiveci nu i-l schimbam la vreme de iarna, ci la inceptul primaverii. Altfel, planta, cautand sa se adapteze noilor conditii, va consuma energie prea multa. Florile si frunzele ofilite le vom indeparta imediat, cautand sa depistam cauza ofilirii sau a altor betesuguri. Important e sa nu scapam planta de sub ochi si sa raspundem prompt la nevoile ei. Nu costa mai nimic. Ganditi-va ca pana si avarul isi creste copilul ca pe-o floare: doar cu apa si cu soare.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.