fbpx

Cum se congeleaza carnea?

Please select a featured image for your post

Pentru ca vara nu gatim carne in fiecare zi, alimentatia fiind axata mai mult pe fructe si legume, e bine sa avem provizii de carne in congelator, la care sa putem apela cu incredere atunci cand avem nevoie de un plus de proteine si fier. Carnea poate fi congelata pe o perioada lunga de timp, atunci cand congelatorul vostru mentine temperatura constanta la 0 grade sau mai putin, temperatura la care bacteriile si ciupercile sunt inactive.Cu toate acestea, enzimele din carne nu sunt complet distruse, ci doar incetinite, astfel ca in timp, carnea se va altera, insa e nevoie sa treaca cateva luni. Congelarea carnii pur si simplu opreste cronometrul alterarii carnii datorita inmultirii bateriilor, dar asta nu inseamna ca puteti congela carne alterata in speranta ca va fi buna la dezgongelat. Intotdeauna trebuie congelata carne proaspata, imediat dupa ce ati cumprat-o sau imediat dupa sacrificarea animalului.
Citeste si:  Decoreaza-ti apartamentul in stil parizian
Trebuie sa aveti grija ca aerul rece din congelator sa nu intre in contact direct cu carnea, pentru ca acesta, in combinatie cu apa de pe carne, vor afecta calitatea carnii in sensul ca o vor usca in timp, carnea isi va pierde culoarea si se va intari. Cu toate acestea, carnea afectata de aerul rece al congelatorului poate fi in continuare consumata pentru ca nu este alterata, insa trebuiesc indepartate partile afectate. Cu cat carnea sta mai mult in congelator neprotejata, cu atat aerul rece va patrunde in profunzime si portiunile afectate vor fi mult mai greu de indepartat.
O solutie pentru a evita efectele negative pe care congelatorul le poate avea asupra carnii este sa o ambalati corespunzator, astfel incat sa ajunga la carne cat mai putin aer. De aceea, despachetati carnea din ambalajul intial in care a fost cumparata, pentru ca de cele mai multe ori este ambalata in celofan subtire, usor penetrabil de catre aerul rece. Carnea trebuie reambalata in folie groasa de aluminiu si introdusa in pungi cu fermoar. Folia de aluminiu trebuie sa stea cat mai strans pe bucata de carne, iar la introducerea in punga, aveti grija sa scoateti tot aerul din punga. Punga trebuie sa fie garantata pentru congelator, pentru ca altfel va permite aerului sa ajunga la carne.
Citeste si:  O comoara in adancuri infundata: pivnita de vinuri
Modalitati de decongelare Exista mai multe modalitati de a decongela carnea, insa doar una dintre ele va asigura ca puteti recongela carnea in caz ca nu ati folosit-o pe toata. Doar carnea care se decongeleaza fiind mutata din congelator in frigider, deci decongelarea se face tot la temperatura scazuta, poate fi recongelata. Decongelarea in frigider dureaza intre una si doua zile, chiar mai mult pentru puiul intreg sau bucatile mari de carne.
Citeste si:  Sala de gimnastica la tine acasa
Decongelarea in apa rece nu asigura posibilitatea de refrigerare, dar este o metoda foarte buna pentru atunci cand doriti sa gatiti intreaga cantitate de carne. Se plaseaza carnea intr-un vas cu apa rece, avand grija sa schimbati apa la fiecare 30 de minute. Carnea trebuie gatita imediat ce s-a decongelat. Cuptorul cu microunde asigura si el decongelarea carnii, insa este adevarat mai mult teoretic, pentru ca practic, carnea nu va fi decongejata uniform, avand in vedere ca micro-undele nu sunt repartizate uniform. Este o metoda de folosit doar in caz de urgenta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.