Please select a featured image for your post
Se apropie Sarnatorile de Iarna si desi majoritatea femeilor intra in perioada Sarbatorilor cu promisiunea ca nu vor manca peste masura, e greu sa reziste tentatiei. Hai sa fim seriosi, cum sa rezisti cozonacilor de casa, merelor coapte, castanelor prajite, carnaciorilot afumati, sarmalutelor cu ciolan. Nu trebuie neaparat sa rezisti, ci sa te pregatesti pentru ceea ce urmeaza si sa iti faci din timp strategii care sa te ajute sa iesi in primavara la fel de supla cum esti acum.
Sfaturile clasice pe care le veti auzi zilnic la televizor inainte de Craciun ne spun sa nu exageram cu sarea, zaharu si alcoolul, grasimile si preparatele grele. In principiu, sunt aceleasi sfaturi de la an la an: consumati proteine inainte de a va aseza la masa, aceasta va dau senzatia de satietate; beti un pahar de apa calduta cu lamaie cu 15 minute inainte de masa, pentru a va reduce apetitul, alegeti salatele simple sau preparatele pe baza de cruditati in locul alimentelor procesate, renuntati la paine, nu mancati mai mult de 2 bucati de prajitura pe zi.
De ce ne ingrasam de Sarbatori? Insa de la sfaturi la practica, treaba merge putin mai greu, mai ales daca participati la o reuniune de familie, cum s eintampla de obicei de Sarbatori. Atmosfera e tensionata pentru ca sunt prea multi oameni si prea multe parerei, asa ca fiecare isi gaseste confortul in mancare, in special in dulciuri. Daca masa e de tip bufet suedez e cu atat mai usor sa mananci prea mult, pentru ca nu iti vei maida seama cat ai mancat facand drumuri incoace si incolo. In plus, daca mergeti la colindat, asa cum se obisnuieste in unele parti ale tarii, va trebui sa gustati cate ceva la fiecare gazda, astfel ca dimineata veti fi mai ghiftuiti decat ai fost vreodata.
Mananca incet. Nutritionistii ne recomanda sa mestecam foarte bine mancarea inainte de a o inghiti, pentru ca digestia incepe cu masticatia. CU cat mancarea e mai bine mestecata, cu atat va fi procesata mai usor si implicit asimilam mai multe substante nutritive din ea, eliminam mai multe toxine si nu ne simtit ghiftuiti. Cand infuleci mancarea foarte repede si fara a o mastica in intregime, ai impresia ca ai mancat foarte putin, desi nu e asa.. Senzatia de satietate se instaleaza la 25-30 de minute dupa ce am mancat, deci cu cat mananci mai repede mananci mai mult, fara a realiza asta.
Atentie la bauturi. Un pahar de vin baut sera la cina are efecte foarte benefice asupra organismului, insa nu vorbim aici despre consumul ocazional de alcool, ci de abuzurile care se fac de obicei in perioada Sarbatorilor. Nu neaparat bauturile alcoolice in sine sunt daunatoare siluetei, cat cocktailurile alcoolice si nealcoolice. De exemplu, un pahar de votka amestecata cu pepsi e o adevarata bomba calorica, iar un cocktail cu diverse tipuri de sirop de fructe, frisca si ciocolata e echivanetul unei mese complete.
Tine un jurnal alimentar. Aceasta e cea mai buna metoda pentru a vedea cat mananci intr-o zi si care este aportul caloric pe care il aduci organismului. Nu doar ca nu uiti nimic pe dinafara si constientizezi mult mai repede atunci cand sari calul, insa iei in considerare si bauturile pe care le consumi, ceea ce cu siguranta nu faceai inainte. Un jurnal alimentar te ajuta sa iti stabilesti un regim de viata mai sanatos, sa excluzi alimentel pe care le consumi in exces si sa controlezi portiile in general. In plus, daca iti notezi si ce ai simtit atunci cand ai mancat sau unde ai mancat iti poti da seama care sunt factorii care influenteaza consumul exagerat de mancare sau alimente grele: ai iesit la prajitura cu prietena ta, era ziua mamei si nu ai putut sa o refuzi, ai fost obosita dupa o zi la birou si ai manact o ciocolata intreaba etc. Astfel, pe viitor, iti va fi mai usor sa nu repeti greselile si excesele alimentare, cu atat mai mult in perioada Sarbatorilor.