fbpx

Cum sa faci o camera mica sa para mare si sa fie cat mai incapatoare

Fie ca e vorba de o camera de camin, de una dintre camerele unui apartament sau de un colt de mansarda – se intampla adesea sa trebuiasca sa ne descurcam in camere a caror suprafata nu depaseste 10 metri patrati – camere mici. Daca incercam sa le decoram sau sa le mobilam dupa aceleasi reguli care se aplica in cazul camerelor de peste 13 – 14 metri patrati, vom constata ca devin aglomerate, neincapatoare si greu de locuit. De aceea, ar trebui sa tinem de la bun inceput cont de cateva reguli de design si mobilare.

1. Culorile peretilor: trebuie sa alegem culori deschise – asta presupun ca stiati deja. Culorile inchise au efectul de a micsora spatiile. Totusi, albul pur nu e intotdeauna o alegere buna, pentru ca in spatii mici poate da efectul unei rezerve de spital. Preferabil sunt tonurile deschise de bej, cappuccino, liliachiu etc. Nu folositi tonurile deschise ale culorilor reci, verde sau albastru – un spatiu mic e mai usor de valorificat daca incerca sa-i dam un aer intim, de aceea se impun derivatii de culori calde. Totusi, interiorul trebuie punctat de obiecte cu culori puternice: de exemplu o veioza rosie, o perna stacojie, o vaza mov etc.

Citeste si:  Living de toamna

2. Folositi oglinzile. Pe usile sifonierului sau pe alte corpuri de mobila. Oglinzile creeaza intotdeauna senzatia de spatiu dublu.

3. Alegeti cu grija mobila – preferabil faceti comanda. Un pat matrimonial foarte jos este frumos intr-un dormitor de palat, insa intr-o camera mica ar fi pacat sa nu folosim ce 2 – 3 metri patrati ai patului si pentru a depozita lucruri. De aceea, e recomandat un pat cu sertare dedesubt. Pentru o camera de copii sau pentru un pat de o singura persoana, putem chiar face pe comanda un pat tip lavita, cu salteaua pusa la o inaltime de circa un metru, la care sa avem acces pe o mica scarita, ca in cazul paturilor suprapuse. Doar ca sub pat nu se mai afla un alt pat, ci o comoda cu multe sertare. Ganditi-va ca sub un pat de o persoana, cu dimensiunile de 1 x 2 m, se poate crea un spatiu de depozitare de 2 metri cubi, mai mare decat un sifonier normal! Daca aveti o camera cu inaltime mica, creati dulapuri pe toata inaltimea peretului, pentru a evita spatiile inutile si folositi draperii de sus pana jos, pentru a da senzatia de inaltime.

4. Alegeti cu grija corpurile de iluminat. Nu folositi lustre prea joase daca aveti un plafon coborat. Nu puneti lustrele in coloarele circulate – asezati-le deasupra mesei, de exemplu, sau deasupra biroului, in spatii pe care nu le traversati niciodata. Folositi cat mai multa lumina naturala – daca mai avea rost sa va spunem – si, daca aveti colturi de camera „moarte”, folositi lampadare.

Citeste si:  Udare plante

5. Decorati-va camera. Nu va inchipuiti ca, daca aveti la dispozitie putin spatiu, trebuie sa evitati obiectele decorative si sa mergeti numai pe mana utilului. Obiectele decorative, alese bine si folosite cu moderatie si gust, atrag atentia asupra lor si, in felul acesta, fac mai putin importante dimensiunile camerei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.