
Majoritatea dintre noi traieste intr-o casa mica, intr-un apartament de mici dimensiuni si, in general, spatiile care ne sunt la indemana sunt restranse. Pentru unii este o conditie impusa de bugetul disponibil, pentru altii este o alegere pur si simplu pentru ca din cauza programului haotic pe care il avem in secolul XXI, timpul nu ne permite sa avem grija de spatii voluminoase. Insa, in majoritatea cazurilor, pentru ca acestea sunt dimensiunile pe care piata ni le ofera. A avea un apartament mic poate avea si o latura pozitiva: este simplu de intretinut, este practic. Dar, indiferent de motivul pentru care ai optat pentru spatiu redus, fara indoiala esti nevoita sa faci anumite compromisuri atunci cand vine vorba de decorare.
Daca preferi o locuinta confortabila, intima, atunci nu vei intampina niciun fel de probleme, alegand piese care transmit caldura, tapitate cu stofe, vei opta pentru lipsa luminii naturale, preferand semiintunericul, vor predomina tonurile calde, cu amprente dramatice si astfel spatiul tau de locuit poate deveni un loc minunat. Daca insa simti nevoia de „spatiu in spatiu mic”, atunci trebuie sa fii foarte organizata si sa tii cont de niste reguli simple. Aceste conditii de baza vor implica, bineinteles, detalii precum culorile, mobilierul sau corpurile de iluminat. Tu decizi daca sfaturile noastre iti pot fi de folos sau nu.
Ordinea
Nimic nu sufoca mai mult intr-un spatiu redus decat lucrurile marunte si inutile, imprastiate la vedere. Gaseste o modalitate sa te debarasezi de ele, iar daca iti sunt necesare, apeleaza la trucuri: asaza pe masa o fata de masa lunga si ordoneaza-le pe un raft sub „fusta mesei” sau monteaza dulapioare in spatele usilor. Cu lucrurile aranjate si „ascunse”, ti se va parea ca spatiul pe care il ai la indemana este mai aerisit.
„Deschide calea!”
Intr-un spatiu restrans, jocul imaginatiei nu prea isi are locul. Daca intr-o casa mare, ar fi pacat sa fim intr-atat de limitati incat sa asezam canapeaua sau biblioteca pe peretele lung, cand am putea avea optiuni mult mai originale, intr-un apartament de mici dimensiuni, nu prea avem incotro. Mobilierul nu trebuie sa blocheze vizual caile de acces catre oricare alta incapere din locuinta. Podeaua trebuie sa fie cat mai libera si sa se afle in campul nostru vizual, indiferent de locul in care suntem in camera. De asemenea, ne putem ajuta cu piesele de mobilier. Un scaun fara brate, o masuta joasa sunt alte elemente care vor crea senzatia de spatiu.
Iluminatul
Intunericul si nuantele calde sunt pentru cei mai nostalgici dintre noi, pentru cei care se izoleaza in propria locuinta ca in burta mamei. Cei care avem nevoie sa respiram,avem nevoie o lumina naturala, iar cea artificiala este musai sa fie in culori reci, preferabil un albastru sau un verde soft. Acestea iti vor deschide la nivel senzorial orizonturile.
Schema nuantelor
Orice nuante ati alege, asigura-te ca este una de baza, iar restul vin sa se asorteze cu aceasta. Jocul seducator cu nuantele nu este nici de data aceasta binevenit. Culoarea draperiilor trebuie sa se regaseasca si in tesatura canapelei si sa se asorteze cu cromatica covorului. Doar in felul acesta vei dobandi aspectul acela deschis al unei incaperi prietenoase.
Lumina naturala
Indiscutabil, un element cheie este lumina naturala. Cu cat ea se va revarsa mai mult in camera noastra, cu atat aceasta va parea mai spatioasa. Ar fi indicat chiar sa renunti la draperiile grele si s-o lasi sa intre din abundenta. Te poti ajuta si de lampe si veioze si lampadare. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Sunt minunate ca decoratiuni si vin sa ajute in perceptia de spatiu, de intindere voluminoasa a casei tale.