fbpx

Ciorba de sparanghel si chiftele in aluat de bere

Chiar daca nu ne-am propus sa tinem postul lasat de Dumnezeu, e pacat sa lasam primavara si vara sa treaca fara sa atentam la vegetalele ei comestibile. Pentru azi am ales, ca vedeta, sparanghelul. Cat despre chiftelutele coapte in aluat cu bere, ele nu doar ca sunt bune, dar si economicoase. Ne scutesc sa mai punem pe masa paine. Si bere.

Ciorba de sparanghel

Ingrediente:
500 g sparanghel
2 cepe
2 morcovi
1 ardei gras
4-5 catei de usturoi
3-4 cartofi
1 radacina de telina
50 ml ulei
1 l bors
200 g smantana vegetala
1 legatura de patrunjel
sare, piper.

Mod de preparare:
Spalam sparanghelul in mai multe ape si il curatam. Il legam in cateva manunchiuri, ca sa ne fie usor sa-l recuperam, si il punem la fiert intr-o oala cu apa si sare. Il lasam 30 de minute, apoi il scoatem si il scurgem printr-o strecuratoare sau sita.
Celelalte legume le taiem cuburi, rondele sau feliute, dupa caz, ceapa o tocam marunt, si le punem la fiert in alta oala, in 2 litri de apa cu un praf de sare si ulei. Cartofii trebuie sa stea la fiert doar 25 de minute, pe cand morcovii si telina au de stat cam o ora si un sfert. Cartofii ii vom pune in oala ultimii. Dupa ce toate au fiert, luam firele de sparanghel si le taiem fasii. Le punem in oala cu ciorba, punem si borsul fiert separat si le mai lasam cateva clocote. Potrivim de sare si pieper macinat. Amestecam zeama cu smantana vegetala (sau animala, daca nu tinem post) si punem patrunjelul tocat.

Chiftele in aluat de bere

Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g faina
1 lingurita drojdie
50 ml ulei masline
150 ml bere
sare.
Pentru chiftele:
500 g carne de porc si vita
1 ou
3 linguri pesmet
1 ceapa
1 morcov
3 catei de usturoi
chimen
piper, sare.

Mod de preparare:
Ne apucam mai intai de aluat. Drojdia o inmuiem in putina apa calduta. Intr-un caston mare punem faina, drojdia, uleiul si berea. Punem si sare. Framantam pana ce coca se omogenizeaza si nu se mai lipeste de maini. O lasam deoparte, intr-un loc mai caldut.

Citeste si:  Inlocuire ferestre

Facem chiftelele. Tocam carnea macra, daca nu o avem deja tocata, si o amestecam cu ingredientele celelalte. Usturoiul il zdrobim, ceapa si morcovul le dam pe razatoare. Facem chiftelele rotunde, ca niste perisoare. Sau ca niste nuci. Le formam cu mainile ude, sa nu ni se lipeasca de mana compozitia. Din aluat facem mici gogoloaie, pe care le intindem cu vergeaua (daca e nevoie, mai presaram un praf de faina pe planseta). Impachetam chiftelutele in aluat, indepartand surplusul de coca de la imbinari.

Citeste si:  Reduceti zaharul din alimentatie

Am pregatit o tava cu hartie de copt. Punem chiftelutele in ea si le mai lasam sa se odihneasca, si-n acelasi timp sa dospeasca, 30 de minute cel mult. Le punem la cuptor, la foc mediu, si le lasam vreo 40 de minute, pana capata rumeneala. Le mancam calde sau reci. Calde, merg si cu sos marinat de rosii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.