fbpx

Ciorba de praz si placinta cu carne de vita

Dupa atatea maioneze, piftii, ca sa nu mai vorbim de carnea de porc, parca n-ar strica sa ne intoarcem la vremea nu prea indepartata in care am tinut post, iar daca n-am tinut – cu atat mai mult n-ar strica o ciorba pe baza de praz, despre care exista convingerea (nu foarte indreptatita) ca are mare trecere in bucutaria olteneasca. Pentru carnivori vom trece apoi muntii si vom lua o placinta din gastronomia ardeleneasca.

Ciorba de praz

Ingrediente:
1,5 kg praz
200 g morcovi
200 g telina
200 g smantana
3 linguri faina
ulei
1 ceasca lapte
1 ceasca orez
patrunjel
1 lamaie
sare, piper macinat.

Mod de preparare:
Prazul, curatat si spalat, se taie in bucati lungi de 3-4 cm. Morcovii si telina se dau pe razatoare si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece. La zece minute dupa ce a dat apa in clocot, se adauga prazul. Cand e aproape fiert, punem orezul, dupa ce l-am lasat separat sa dea in cateva clocote. Din faina si ulei facem un rantas pe care-l subtiem cu lapte. Il turnam in oala de ciorba cand mai avem un minut pana sa fie gata. Punem sare si piper dupa gust. Dupa ce am stins focul, aruncam in oala patrunjelul tocat si dregem zeama cu smantana batuta cu zeama unei lamai. Ciorba o putem manca si calda, si rece.

Placinta cu carne de vita

Ingrediente:
350 g carne macra de vita
350 g faina
100 g untura
3 felii de paine alba
1 ceapa
1 ou
ulei
cimbru
piper, sare

Mod de preparare:
Facem aluatul din faina, apa si sare si-l lasam vreme de o ora sa se odihneasca. Noi nu ne permitem pic de rapaus, avem de preparat umplutura, dupa cum urmeaza. Ceapa o tocam marunt si o prajim in ulei pana se rumeneste. Carnea o dam prin masina de tocat, apoi o punem in tigaia cu ceapa, amestecand pana se prajeste si ea. Desertam continutul tigaii intr-un castron, amestecandu-l cu miezul de paine inmuiat si stors bine, oul crud, cimbru, sare si piper.

Citeste si:  Budinci si sufleuri pentru copilasii de 6-12 luni

Revenim la aluat. Impartim coca in doua parti egale. Fiecare jumatate o impartim apoi astfel: una in trei parti, alta in sase. Planseta pe care le rulam o ungem cu untura. Ne orientam in asa fel incat cele trei parti sa fie de marimea si forma tavii in care vom pune placinta la copt, iar cele sase bucati sa aiba marimea unei farfurioare, in orice caz sa incapa toate in tava. In cele sase foi mici punem umplutura, apoi le impaturim de la mijloc. In tava unsa cu un strat minuscul de untura punem doua dintre cele trei foi mari.

Citeste si:  Cum sa nu te ingrasi de Sarbatori

Deasupra lor asezam cele sase foi mai mici umplute si impaturite, iar peste ele punem ultima foaie mare. Punem tava in cuptorul incins si o lasam pana avem o placinta rumenita. O scoatem si pulverizam putintica apa peste ea. Preferabil e ca tava sa fie rotunda: cu trei taieri pe diametru obtinem sase felii, avand grija sa contina fiecare o umplutura intreaga de carne.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.