Ceasul – util sau decorativ?

Ceasurile mari sau mici, din lemn sau metal, digitale sau analoage au fost create cu un singur scop: acela de a arata ora. Dar datorita versatilitatii lor, le putem folosi cu succes si ca obiecte de decor.
Cand vrei sa acoperi un loc ramas liber pe un perete, ceasul este o varianta demna de luat in seama, caci este util, si niciodata nu va parea in plus, sau adaugat fortat.

Sigur ca ai putea sa alegi un ceas oarecare, caci in definitiv, toate arata ora, deci isi indeplinesc functia de baza. Dar de ce sa nu investesti intr-un ceas care este nu numai util, ci si frumos, care poate impodobi peretele in concordanta cu stilul camerei sau care poate deveni chiar piesa centrala a incaperii tale?

Nu va fi o problema sa gasesti un ceas mare, de perete, caci ele sunt peste tot, iar modelele variaza de la ceasul clasic cu cuc, pana la diverse design-uri moderne, de la ceasurile din lemn pana la cele din metal cromat. Singura problema va fi alegerea lui, alegere care merita gandita daca vrei sa ai pe perete mai mult decat o simpla unealta de masurare a timpului.

Citeste si:  Salata de pui cu nuci si mango, placinta cu cartofi si miel delicios

Primul lucru care conteaza atunci cand alegi un ceas este marimea. Foloseste unul prea mare si peretele va arata incarcat, foloseste unul prea mic si peretele va arata gol. Marimea si proportiile conteaza foarte mult; nimic nu arata mai bine decat un ceas care pare facut special pentru un anumit perete. Cum faci ca sa gasesti marimea potrivita? Rezerva putin timp pentru a face teste si masuratori. Foloseste banda adeziva pentru a desena forme de ceas de marimi diferite, fa cativa pasi inapoi si admira rezultatul. Cand ai gasit marimea perfecta masoara forma.

Citeste si:  Alegerea usilor perfecte pentru locuinta ta

O alta problema este forma ceasului. Sa fie patrat sau cu forme circulare? Uita-te bine prin camera si identifica forma care predomina. Ai materiale (de exemplu tapiterie) cu imprimeuri geometrice? Ai vaze sau statuete? In functie de acestea, vei alege forma ceasului. Daca in camera exista desene sau obiecte patrate sau triunghiulare, daca predomina liniile frante, atunci alege ceasul patrat sau cu forme patrate si ascutite. Daca observi ca predomina liniile curbe, ceasul cel mai potrivit este cel cu forme rotunde. Ceasul nu trebuie sa contrasteze cu restul camerei, trebuie sa se integreze in ea.

Nu este neaparat sa te limitezi la un ceas rotund sau patrat. Acestea sunt formele clasice, dar exista o multime de forme ciudate, mai rar intalnite la asemenea obiecte, dar tocmai de aceea, mai moderne si mai indicate in unele interioare. O camera cu design modern, plina de culoare, are nevoie de un ceas in acelasi stil: o forma cat mai ciudata si culori tari. Un interior modern, dar sobru are nevoie de un ceas clasic, dar cu accente moderne, asa cum sunt pendulele cromate. Un design 100% clasic este completat cel mai bine de un ceas din lemn masiv sculptat, eventual unul cu cuc, iar o camera cu design marin are nevoie de un ceas sub forma de carma sau colac de salvare.

Citeste si:  Mic dejun sanatos vs. dezastruos

Foarte interesante si recomandate acolo unde este posibil sunt ceasurile cu imagini, al caror cadran este ilustrat cu scene sau peisaje. Se potrivesc in camerele moderne, rustice, minimaliste, in functie de scena ilustrata.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.