fbpx

Ce stiti despre rom?

Please select a featured image for your post

„Fifteen men on a dead man’s chest, Yo ho ho and a bottle of rum, Drink and the devil be done for the rest , Yo ho ho and a bottle of rum!” asa canta Captain Jack Sparrow, sau Johnny Deep in genial rol pe care l-a facut in Piratii din Caraibe. Se stie ca romul era bautura preferata a piratilor si ca este bautura traditionala reprezentativa pentru Caraibe, dar ce mai stiti despre rom? Nu va puteti inchipui o Pina Colada fara un rom alb aromat, nu? Dar stiti ce rol important a avut romul in istorie, fiind ridicat chiar si la rang de moneda de schimb, cu el fiind cumparati sclavi? Multe lucruri nu se cunosc despre rom, dar cei cu adevarat fascinati de aceasta bautura vor fi interesati sa le citesca aici si sa cinsteasca un pahar de rom pentru piratii vremurilor apuse. Yo ho ho, and a bottle of rum…
Citeste si:  5 cure de slabire rapide
Cum a aparut romul? In secolele 17 si 18, romul era cea mai puternica bautura, nu doar din punctul de vedere al concentratiei de alcool ci si datorita importantei cruciale pe care o avea in comertul mondial. Cristofor Columb a adus trestia de zahar, originara din India in Lumea Noua, scopul fiind, logic, acela de a obtine pretiosul si folositorul zahar. Asa ca, incetul cu incetul, trestia de zahar a inceput sa fie cultivata in Indiile de Vest, climatul din Caraibe fiind perfect pentru plantatiile de trestie de zahar, care s-au extins atat de mult incat au ajuns sa satisfaca cu usurinta nevoie de zahar a Europei. Dar povestea nu se opreste aici, pentru ca intr-o lume atat de fascinata ca si cea a Caraibelor, nu putea sa fie totul atat de simplu, fara putina intriga.
Procesul industrial de transformare a trestiei de zahar in zahar are doua produse bilaterale: sucul de trestie de zahar si melasa, iar locuitorii insulelor din Caraibe, inventivi din fire, au vazut aceste produse ca pe o oportunitate de a a obtine o bautura alcoolica aromata si savuroasa, foarte ieftina de fabricat, un lichior pe care l-au denumit initial Kill-Delvil, fiind o bautura cu concentratie foarte mare de alcool. Cu timpul, piratii l-au numit Rombullion si in final au ramas la denumirea prescurtata de „ROM”. In coloniile americane din nordul Caraibelor bauturile alcoolice erau o raritate, pentru ca vinul si berea se alterau de cele mai multe ori pe pracursul lungului drum din Europa in Americi, iar climatul si solul primelor colonii permiteau prea putin cultivarea de hamei sau de vita-de-vie, asa ca romul a venit ca o mana cereasca pentru primii colonisti. Nu doar ca era savuros si iti oferea o stare euforica dupa doar cateva pahare, dar romul era ieftin si din abundenta, asa ca a luat un avant de nedescris o data cu intrarea pe piata coloniilor. Dar colonistii Noi Anglii erau mai isteti decat ne-am inchipui si au descoperit foarte repede ca mai convenabil decat sa importe butoie de rom din Caraibe, era sa importe doar melasa, din care sa distileze romul. Cu una cu doua, distilarea romului a devenit o parte importanta a economiei din Noua Anglie. Asa ca, ma credeti cand va spun ce importanta a avut romul in istorie?

Citeste si:  Ingrijire mobila de lemn de exterior
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.