Ce sa nu faci cand iti renovezi sau decorezi casa

Nu toata lumea are bani pentru a cere sfatul unui decorator de interior. Ba chiar sunt unii care, desi si-ar permite o parere avizata, prefera sa-si decoreze casa nou-cumparata sau apartamentul de-abia renovat dupa propriile gusturi – acestea fiind, de cele mai multe ori, suma briz-brizurile vazut pe te miri unde si memorate ca atare. De-aici inainte, rezultatul depinde doar de gusturile omului – care nu se discuta, dar se interpreteaza. Cateva lucruri ar trebui totusi consemnate o data pentru totdeauna la rubrica de „asa nu”. Indiferent ce zice soacra sau vecina de palier, nu faceti ca ei!

• Arcade. Sigur ca ati putea crede ca e ceva brancovenesc in stilul arcadelor de interior, si tocmai de aceea va recomandam sa le folositi cu incredere daca locuiti intr-un conac din secolul XIX. Daca, totusi, stati la bloc, feriti-va de ele ca dracul de tamaie. Vor da apartamentului aspect de pestera.

• Spoturi. Daca v-ati gandit la arcade, sigur v-ati gandit si la spoturi. Daca nu v-ati gandit, nici sa nu va ganditi. Spoturile sunt o solutie de iluminare destinata spatiilor comerciale, nu unei locuinte decente. Exista situatii in care anumite corpuri de mobila sau zone ale apartamentului ar putea fi luminate cu ajutorul spoturilor, dar numai un arhitect priceput v-ar putea spune care sunt acelea. Asa ca mai bine mergeti pe principiul „ce se scoate, nu se fluiera” si rezumati-va la clasicele lustre, lampadare si aplice.

Citeste si:  Oglinzile – ce si cum sa arate ele?

• Jaluzele verticale.In principiu, jaluzelele de interior nu fac impresie buna, fie ele verticale sau orizontale. Cele verticale insa sunt cu adevarat incomode si ineficiente, ele fiind destinate in principiu unei iluminari graduale a cladirilor de birouri. Pe cat posibil, la proxima renovare, incercati solutia unor jaluzele exterioare, dublate pe interior doar de o perdeluta sau o draperie eleganta.

• Mocheta. Aceeasi discutie ca in cazul jaluzelelor. Mocheta este o solutie destinata birourilor, asa incat ar fi bine s-o folositi acasa doar daca vreti sa va aduceti aminte de locul de munca de fiecare data cand va duceti la toaleta.

Citeste si:  Decoratiunile verii

• Gresia si faianta. Vremurile in care „gresia si faianta” erau faima unei case s-au dus. Din exces de zel, in anii ’90, au fost zidite in faianta integral incaperi precum bucataria, iar gresia a ajuns pana in sufragerie/living room. Nu trebuie neaparat sa va apucati sa le dati jos acum, dar data viitoare cand renovati apartamentul folositi-le cu moderatie: faianta trebuie folosita doar pe peretii intens expusi la umezeala (deci nu neaparat in toata bucataria sau baia), iar gresia nu are ce cauta decat in baie. In rest, inlocuiti-le cu o vopsea lavabila rezistenta (faianta), respectiv cu un parchet laminat de trafic (gresia).

• Vitrinele cu pahare. Asa zisele vitrine „de bar” au fost, intr-adevar, concepute pentru a tine in ele cateva pahare. Dar langa pahare trebuia sa fie si sticle cu diverse bauturi, care sa-i inspire pe musafiri si, deci, sa nu aiba un banal rol decorativ. Asa ca evitati sa aveti in vitrina 44 de pahare si o singura sticla de tarie, eventual celebra sticla de „tuica cu para”, si aceea neinceputa, pentru ca va pare asa de rau s-o desfaceti…

Citeste si:  Salata de hering cu fasole boabe si muschi de vitel cu vinete marinate

• Ceasurile de perete. Nu le folositi decat daca sunt de calitate si de valoare. Daca stiti ca au costat cateva zeci de lei, mai bine dati-le cadou unei rude de la tara si incercati sa aflati ora prin alte metode.

• Fetele de masa. Nu abuzati de ele si, pe cat posibil, nu le folositi deloc. Ele aveau un rol igienic si de protectie – dar asta era pe vremea cand masa de bucatarie se mostenea din tata in fiu, iar cea din sufragerie facea parte din „mobila cea buna”. Asa incat daca aveti masa de la Ikea, mai frumos ar fi sa nu va deranjati cu fata de masa. Mai are rost sa va spun ca musamalele si fetele de masa din plastic, imitatie de mileuri, trebuie date urgent afara din casa?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.