fbpx

Ce nu stiai despre apetit

Please select a featured image for your post

Este foarte simplu sa spui ca mananci pentru ca ai o pofta de mancare de nestavilit, insa am stat vreodata sa ne intrebam ce este apetitul de fapt, de ce apare si de ce fluctueaza? De ce avem perioade in care am mancat un elefant la cina si altele in care abia daca ciugulim niste sticksuri? Toate acestea sunt secrete despre pofta de mancare, pe care orice femeie trebuie sa le stie atunci cand incepe lupta cu kilogramele si isi doreste sa manance sanatos.

Ce este de fapt apetitul? Desi majoritatea vedem apetitul ca si un sinonim cu pofta de mancare, apetitul este mai mult decat dorinta de a manca. La inceputul dezvoltarii fiintei umane, apetitul avea simplul rol de a ne tine in viata, pentru ca ne atragea atentia ca trebuie sa mancam. In societatea moderna insa, apetitul are implicatii mult mai mari, putand sa duca la moarte mai degraba decat la mentinerea in viata. Apetitul este atat de complex pentru ca implica un mecanism foarte complex, din care fac parte simturile, reactiile chimice, procesele biologice si bineinteles procesele psihice.

Citeste si:  Cum curatam chiuveta, inoxul, aparatele electrocasnice

Cand creste apetitul? Cercetatorii au demonstrat ca cresterea apetitului se datoreaza unei functionari anormale ale hipotalamusului, care are ca si rezultat consumarea unor cantitati mult mai mari de mancare decat ati fi facut-o in mod normal. In termeni medicali, cresterea apetitului se numeste hiperfagie sau polifagie si se refera strict la ingerarea unei cantitati mari de mancare, fara a analiza motivele care stau in spatele ei, cum ar fi factori psihologici sau dereglarile de glande endocrine. Afectiuni care cauzeaza cresterea apetitului sunt diabetul, depresia, hipoglicemia sau hipertiroidismul. Cresterea apetitului nu implica automat si cresterea in greutate, aici intervine si metabolismul fiecarei persoane in parte

Citeste si:  Telemea, dulceata de dovleac si gogosari cu struguri la conserva

Cand scade apetitul? Ne putem pierde pofta de mancare din diverse motive, unele chiar climaterice; de exemplu, pe timp de vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate, mancam mult mai putin decat in timpul iernii. De asemenea, pofta de mancare slaba se poate datora si unor afectiuni cum ar fi raceala si gripa, depresia sau stresul. Persoanele care se afla sub medicatie, fie ea cu antibiotice fie cu medicamente mai puternice, cum ar fi citostaticele, morfina sau codeina, pot sa manifeste o scadere drastica a poftei de mancare. Pentru a va asigura ca desi mancati putin sunteti sanatoasa, incercati sa consumati alimente sanatoase, bogate in proteine, fibre si calorii atunci cand mancati, indiferent cat de rar se intampla asta.

Poftele sunt o parte a apetitului si se pare ca nu le putem controla prea bine, responsabile pentru ele fiind diversele carente din organism. De exemplu, daca nivelul de zahar din sange este scazut, vom simti nevoia sa mancam ceva dulce, daca sodiul este induficient, simtim nevoia sa mancam ceva sarat etc. Insa poftele sunt si o modalitate de a obtine confort psihic, prin consumarea alimentelor asa numite „alimente de comfort”. Din aceasta categorie face parte pofta pentru ciocolata, care apare chiar daca nivelul de zahar din sange este la cote ok, pentru ca ciocolata ajuta la instalarea unei stari de bine in organism. Indiferent ca aveti sau nu pofta de mancare, ideea de baza este sa ii asigurati organismului toate substantele de care are nevoie, printr-o dieta echilibrata, careia sa nu ii lipseasca proteinele, fructele, legumele, grasimile bune si care sa limiteze consumul de carbohidrati si dulciuri.

Citeste si:  Dulapiorul cu medicamente
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.