fbpx

Ce mananci pentru a fi energica dupa-masa

Please select a featured image for your post

Indiferent cat de bine iti incepi dimineata si cat esti de energica, dupa o zi solicitanta, dupa-masa te gaseste obosita si fara chef de nimic. Asa sunt in general dupa-amiezele, nu ne dorim altceva decat sa ne cuibarim intr-un pat moale, sub o patura calduroasa si sa savuram o ciocolata calda, sau o cutie de ciocolata sau�stop! In loc sa iti gasesti confortul in mancare si sa lasi pe maine ce puteai face azi, mai bine inveti cateva metode simple prin care sa iti reimprospatezi energia dupa-masa.

Micul dejun e cel mai important. Am mai discutat in multe din articolele din categoria nutritie despre aportul pe care un mic dejun echilibrat o are asupra starii generale de sanatate. Insa lipsa de timp dimineata a facut ca micul dejun sa fie masa pe care o sarim cel mai usor pe parcursul zilei. Studiile medicale sustin ca micul dejun este cel care da un adevarat imbold metabolismului, ne mentin nivelul de energie ridicat pana la panz.

Citeste si:  Ardei umpluti cu carne de curcan si alte bunatati

Incearca sa consumi fructe la micul dejun, pentru ca zahrul continut de acestea se absoarbe rapid in sange, pentru a-ti da energie pura. Alte altenraive sanatoase sunt ccerealele integrale sau musli, neindulcite sau indulcite cu miere, sucul natural de fructe, cum ar fi fresh-urile de portocale, iaurtul sau produse lactate degresate, omleta de albusuri sau oul fiert etc. Daca nu ai timp sa mananci acasa, prepara-ti mai degraba de seara o mini salata de fructe, decat sa consumi la micul dejun produse de patiserie, care nu iti ofera decat zahar, grasimi saturate si calorii goale. Fa-ti briose sau muffins cu faina integrala si fructe de padure, inlocuind zaharul cu mierea ca si indulcitor si vei avea micul dejun asigurat pentru cateva zile bune.

Gustarile din timpul zilei. Gustarile dintre mese sunt cele care iti dau energia necesara pentru a rezista presiunilor fizice si psihice intr-o zi grea de munca. Snack-urile au rolul de a mentine nivelul de glicemie si de energie al organismului la un nivel constant, dar asta nu inseamna ca vei manca numai ciocolata intre mese. Desi in magaine gasim foarte multe tipuri de gustari la cca 100 de calorii, acestea sunt rapide si economice, insa nu cea mai buna varianta. Cele mai bune snack-uri: un pumn de nuci, migdale sau mix de fructe uscate, nesarate si neprajite, un mar, o banana, un iart.

Citeste si:  Dovlecei cu nuca si curcan in sos de lamaie

Cofeina si energia. Desi e o credinta generala ca numai cafeaua ne poate trei dimineata, ajuta sa ne recapatam energia de-a lungul zilei si ne tine treze noapte pentru invatat sau dansat in club, cafeina in sine are foarte putin de-a face cu energia. Cofeina este pur si simplu un boost de moment, iti ridica energia pentru cateva ore, insa nu are un efect indelungat. Nu doar ca efectul ei trece rapid, insa consumul excesiv de cafea iti provoace foame si oboseala, asa ca tinzi sa mananci mai mult si lucruri nesanatoase, pentru a-ti satisface foamea de moment. Incearca sa inlocuiesti cafeaua de dimineata cu o cana de ceai verde sau negru, care nu doar ca iti ofera energie insa contin si antioxidanti, care au un efect benefic asupra organismului.

Apa iti da cu adevarat energie. Deshidratarea este unul dintre motivele pentru care te simti epuizata. Una dintre greselile cele mai frecvente pe care le facem legate de apa, este ca ne hidratam numai dupa o activitate fizica epuizanta sau atunci cand e foarte cald afara. Insa organismul are nevoie de hidratare continua, indiferent de conditiile meteorologice pentru a avea energia necesara. Trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa pe zi, asa ca tine la indemana o sticla de 0.5 l pe care sa o reumpli regulat, astfel incat te asiguri ca beneficiezi de hidratarea necesara.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.