fbpx

Casuta din casa a animalelor de companie

Poti sa-ti iei in ziua de azi, de-a gata sau pe comanda, case pentru caini. Nu vorbim de arhaicele cotete, ci de casute de pus in casa, construite in ton cu decorul locuintei tinute de oameni: stil industrial, stil romantic, scandinav, orice stil. Ar fi fost si culmea sa nu existe, atat vreme cat s-au inventat saloanele de frizerie pentru caini, pisici sau porcusori de Guineea. Si toate aceste frizerii sunt de lux, nu vezi una sa poata fi incadrata la categoria a doua, amplasata intr-o piata ori autogara…

O casuta in apartament pentru animalul de companie nu e o necesitate; daca pe noi nu ne ploua si nu ne ninge cand sedem in casa, n-o sa pateasca asta nici patrupedul. El trebuie insa invatat cu un loc al lui in care sa doarma, iar casuta aceea nu poate sa insemne decat o provocare pentru simtul nostru estetic, pentru orgoliul de constructor si designer amator. Casa noastra va fi mai vesela, musafirii se vor minuna cand vor vedea ce conditii de trai i-am harazit catelului. In special daca avem copii, e foarte bine sa-i cooptam intr-o astfel de activitate. De altfel, un animal de companie al casei e de cele mai multe ori destinat in special copilului. E o jucarie vie care-i alimenteaza micutului biped unele responsabilitati: el va avea grija sa-i dea sa manance, sa-l scoata la plimbare, sa-l perie. De aceea, vom antrena copilul sa aleaga culorile casutei canine, sa-si dea cu parerea asupra formei, sa vina cu idei privind decorarea exteriorului, a inscriptiilor de pe el. Daca refuzam varianta asta, luam casuta de firma, pentru niste sute bune de euro.

Citeste si:  Feng-Shui-ul atrage banii

Animalele cauta sa-si injghebeze culcus in locul in care vad ele adunati cei mai multi membri ai familiei. Nu trebuie sa le lasam sa doarma in dormitoarele noastre, nici sa ni se urce in pat in timpul zilei. Pot fi invatate cu interdictia asta, mai ales de la o varsta frageda.

Citeste si:  Spatii de depozitare pentru incaltaminte

Cand ne luam animal in casa, stim precis ca vom plati tribut prin niscaiva stricaciuni. Putem preveni din ele. Pisicile isi ascut ghearele, cainii rod picioarele pieselor de mobilier sau diverse extremitati. Din prima zi pe care o petrec la noi in casa, pisicile si cainii vor avea jucarii din magazine destinate lor pe care sa le gheraneasca si sa le roada cat vor. Cainii au o zona preferata de joaca. Nu ne va fi greu s-o identificam, sa indepartam din ea obiectele pe care le-ar putea distruge.

Cel mai mult au de-a face animalele de companie cu pardoseala, iar cel mai bine am iesi daca am avea una de parchet masiv, gresie, marmura, alte pietre. Sigur ca e greu de schimbat podeaua in toata casa. Acolo unde n-avem pe jos un material tare, vom avea grija cum alegem covorul: sa nu acopere intreaga suprafata, pentru ca ne va fi dificil sa-l scoatem sa-l spalam cand e cazul, sa aiba mari portiuni deschise la culoare si sa prezinte modele care sa estompeze din eventuala mizerie lasata de animalute. Sa nu fie buclate, ca vor deveni franjuri-franjuri pe verticala. Avem nevoie de un aspirator puternic, fiindca animalele lasa mult par. La tapiterii sau huse e cea mai nefericita idee sa folosim catifeaua: se distruge usor cu ghearele, se spala greu. Materiale netede si lesne de curatat! Culorile deschise trebuie evitate peste tot, inclusiv la pereti. Vopseaua lavabila e cea mai buna optiune de zugravire.

Citeste si:  Pastrarea casei racoroase pe timpul verii

Unii stapani de animale aleg culoarea preponderenta a partii textile din camere aceeasi cu a blanii de pisica sau caine. Doua motive fac din aceasta optiune una nu tocmai fericita. Unu: cum perii lasati de animal se camufleaza in covor, tapiterie si asternuturi, devenim delasatori in privinta curateniei, iar parul, daca nu se vede, se simte intr-un mod neplacut. Doi: cand ne trantim obositi pe canapea, riscam sa razbata de sub sezutul nostru un mieunat sau schelalait disperat.

Un comentariu
  1. Cand iti doresti sa ai un animal de companie in casa este important sa iti pui in primul rand aceste intrebari:

    – îți permiți să ai grijă de acesta? Mâncarea, vaccinurile, accesoriile (loc de dormit, cuști pentru transport, litiere, jucării, etc), eventual cursuri de dresaj pot constitui o parte importantă a bugetului familiei.
    – are cine să aibă grijă de acesta, să îl hrănească, spele, să curețe în urma lui?
    – cunoști legile specifice privind animalele de companie;
    – în cazul în care părăsiți locuința pentru o perioadă mai lungă de timp, aveți pe cineva care în lipsa voastră să îl îngrijească?
    – aveți suficient spațiu în locuința dvs. sau în curte?
    – daca aveti si un copil, copilul dvs. agrează și este suficient de matur să aibă parțial responsabilitatea îngrijirii unei necuvântoare;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.