fbpx

Casa pasiva – cum ar fi sa nu platesti aproape nimic la intretinere?

Poate ca ai de gand sa-ti faci o casa, in viitorul apropiat sau in urmatorii cativa ani. Ei bine, daca tot au scazut preturile constructiilor, trebuie sa stii ca ai mai aproape ca niciodata posibilitatea de a-ti construi o casa care sa nu consume aproape deloc energie pentru incalzire si/sau racire ti-e mai la indemana decat oricand.

Nu sunt fetele predispuse spre chestiuni ingineresti, dar o sa incerc sa iti explic cat mai simplu care e principiul de functionare a unei asemenea constructii, numite „casa pasiva” din cauza schimburilor mici de energie pe care le are cu exteriorul.

Gandeste-te la o pestera. Majoritatea pesterilor pastreaza o temperatura constanta tot timpul anului – de circa 8 grade C in Romania. Din cauza asta le placea oamenilor de acum zeci de mii de ani sa le populeze. Temperatura constanta apare din cauza ca schimburile de energie termica dintre interiorul pesterii si exterior sunt foarte mici. Departe de caldura verilor sau de frigul iernilor, aerul din pestera ramane netulburat in temperatura lui.

Cam la asta s-au gandit si proiectantii acestor case pasive, niste nemti, la sfarsitul anilor ’80: cum sa rupa cat mai radical legatura cu aerul de afara. Asta nu inseamna ca ai nevoie de milioane de metri cubi de piatra pentru a-ti construi casa, stai linistita. E suficienta o izolatie termica de tipul celei folosite la izolarea blocurilor: polistiren expandat de inalta densitate. Doar ca stratul ar trebui sa fie cam de doua-patru ori mai gros decat in cazul blocurilor, ajungand chiar la 20 de centimetri de polistiren.

Pasul urmator este eliminarea puntilor termice. O punte termica apare atunci cand un anume material tinde sa transfere temperatura pe care o are intr-o parte a sa in cealalta parte. Betonul din structura de rezistenta este un asemenea exemplu, la fel ca si metalul din conductele sau cablurile care strapung peretii. Daca vrei sa stii unde sunt punti termice la tine in casa, uita-te iarna si vezi unde apare condensul: pe ramele ferestrelor, pe tamplarie, sub acoperis, poate in anumite zone ale peretilor etc.

Cea mai comuna punte termica apare la ferestre. De aceea, o casa pasiva are mare grija de ferestrele ei. Acestea trebuie sa fie din geam termopan triplu – nu dublu, cum este normal pe la noi – iar tocaria trebuie sa aiba si ea un grad ridicat de izolare termica, cu profile multicamerale de tip Low-e. Daca adaugi si geam cu un grad mai mare de fotosensibilitate, care sa se inchida la culoare in perioadele prea luminoase ale zilei, vei fi rezolvat deja a doua mare problema a casei.

Citeste si:  Decoreaza cu oglinzi

Si, in fine, ajungem la mecanismul propriu-zis de incalzire si ventilare al casei. Principiul celor care au conceput aceste case a fost simplu: sa atingi odata pentru totdeauna temperatura optima in interior si apoi sa nu faci decat sa o pastrezi constanta tot timpul anului, controland intrarile si iesirile de curenti de aer. Intr-o casa pasiva, nu veti gasi niciun calorifer, pentru ca esenta ei sta in ventilatie, in circulatia si temperatura aerului.

Constructia este deci una atat de bine izolata incat gradul de transfer termic cu exteriorul trebuie sa tinda la zero. Temperatura din interior s-ar putea pastra constanta, dar e nevoie de ventilare. Si atunci trebuie sa ai grija ca aerul care iese, si care in general este mai cald, sa isi cedeze caldura suplimentara aerului care intra, si care de obicei este mai rece, fara sa se amestece totusi.

Citeste si:  Alege culoarea potrivita pentru peretii casei tale

Pare mai complicat decat este in realitate. De treaba asta se ocupa niste ventilatoare speciale, numite HRV (Heat Recovery Ventilator) sau ERV (Energy Recovery Ventilator). Ele se monteaza undeva in subsolul casei si, prin tuburi speciale, au grija ca aerul din fiecare incapere sa fie improspatat in concordanta cu nevoile specifice (pentru ca o bucatarie sau o baie necesita mult mai multa ventilatie decat un dormitor, de exemplu). In perioada rece aceste ventilatoare incalzesc aerul care intra, iar in perioada calda il racesc, asa incat temperatura din casa sa ramana mereu constanta.

Si ganditi-va ca toate acestea ar trebui sa nu va creasca pretul unei case de 200 mp locuibili cu mai mult de 12.000 de euro! Ca sa nu va mai spun ca sunt unii constructori de asemenea locuinte care sustin ca o casa pasiva poate costa chiar mai putin decat una normala, pentru ca sistemul de ventilare poate fi realizat mai ieftin decat solutia clasica pe baza de centrala termica si aer conditionat.

2 Comentarii
  1. Low E nu este un tip de profile, este un tratament facut sticlei, care consta in aplicarea de nitrat de argint pe una din fetele foii de sticla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.