fbpx

Casa ca un colt de rai: fara pic de mucegai!

Cultura de mucegai a fost de o fabuloasa importanta pentru Sir Alexander Fleming, care din ea a extras, in premiera mondiala, penicilina. Si Tudor Arghezi a exploatat aceasta materie, doar ca autorul Florilor de mucigai n-a avut nevoie de prezenta lor fizica in odaia de lucru. In caz ca nu suntem oameni de stiinta, vom purcede la indepartarea, preferabil din fasa, a mucegaiului din casa noastra.

Cand unele suprafete se decoloreaza, avem un posibil semn al prezentei mucegaiului. Ne asiguram ca decolorarea nu e produsa de soare, de spalari repetate, de scurgerea vremii. Apoi, fenomenul invers decolorarii indica tot mucegairea, si anume colorarea in alb, indigo, negru sau galbui. Daca turnam o picatura de inalbitor pe zona afectata, disparitia culorii sau schimbarea ei arata ca avem de-a face cu mucegaiul. De cele mai multe ori, bine cunoscutul miros al mucegaiului arata formarea lui. Atentie, s-ar putea ca locul atacat sa nu fie la vedere!

Daca mucegaiul s-a format pe gresie sau faianta, curatam zona cu un detergent oarecare si o uscam bine, straduindu-ne, pe cat posibil, s-o mentinem uscata. Zonele varuite sau de rigips cuprinse de mucegai vom avea grija sa nu le udam decat la minimum necesar. O carpa uscata o inmuiem in bicarbonat divolvat in apa si curatam cu ea petele. E posibil ca nepoftitul mucegai sa revina, si atunci inseamna ca trebuie eradicata sursa de umezeala, ceea ce necesita masuri mai ample, care tin de partea de zidarie.

Citeste si:  Despre caviar

Poate trebuie taiat rigipsul si inlocuita bucata mucegaita. Cu ocazia aceasta, vom controla si starea de umezeala a suprafetei dinapoia lui. Suprafetele de lemn le stergem cu detergent dizolvat in apa, dupa care cu o carpa uscata. Daca lemnul se preteaza, putem sa-l frecam cu glaspapir. In caz ca nici asa nu obtinem rezultate de durata, solutia e una: inlocuim lemnul, nu inainte de a detecta si anihila o eventuala sursa de umezeala. Ca si la lemn, in cazul cimentului folosim detergentul cu apa, dar trebuie sa existe o prealabila aspirare a suprafetei. O masura binevenita e sa dam pe ciment cu solutie din fosfat trisodic dizolvat in apa calda in proportie de 1/40. Lasam solutia sa acopere circa un sfert de ora suprafata, apoi clatim locul cu apa rece. Vom avea grija sa facem toata aceasta treaba cu manusi de cauciuc de unica folosinta, fiindca fosfatul ataca pielea.

Cand suprafata de mucegai e foarte mare sau cand el revine dupa fiecare curatare, nu avem altceva de facut decat sa apelam la specialisti in amenajari interioare. Sunt situatii cand mucegaiul e prezent fara sa se arate vederii si chiar fara sa miroasa. El va fi detectat doar de un locuitor al casei cu sensibilitati respiratorii. Atunci trebuie consultat nu doar un medic, ci, de asemenea, un expert in amenajari locative.

Pentru prevenirea aparitiei mucegaiului trebuie sa luam unele masuri, de altfel folositoare si in alte scopuri, inclusiv in plan estetic. Orice obiecte fara vreo utilitate pretabile la depozitat umezeala vor fi ori aruncate, ori aerisite si uscate: covoare, saltele, mobilier cu tapiterie, draperii. Batem bine covoarele si saltelele, le spalam, in caz ca vrem neaparat sa le pastram, si le tinem intr-un loc inaccesibil umezelii. Cand dam cu aspiratorul, chiar si fara sa stim, luam, pe langa praf si vizibilele scame, si spori de mucegai.

Citeste si:  Castigati spatiu in camera de baie!

In perioada calda, adica jumatate din an, vom aerisi casa in mod natural. Nu e indicat sa uscam rufele in incaperi inchise. Dupa ce folosim cada sau dusul, cum-necum, aerisim natural sau ventilam incaperea. Nu vom lasa apa in vase fara capac si cu atat mai putin nu o vom fierbe fara sa-i punem capac. Vom evita scurgerile de apa la tevi si vom duce gunoiul fara sa asteptam sa se umple sacul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.