Cartofii, deliciul mancarurilor

Please select a featured image for your post

Cartoful, este una dintre cele mai importante legume si asta datorita numeroaselor sale beneficii, fiind atat un aliment sanatos, nutritiv, cat si unul terapeutic. Foarte bogat in potasiu si remarcat prin vitaminele B, C si K, cartoful este recunoscut in primul rand ca si o garnitura atractiva pentru multe mancaruri. V-ati plictisit de cartofii prajiti si vreti sa incercati cartofii sub alte forme? Nici o problema, va asiguram noi cateva retete ce merita incercate. Cartofii cu smantana Ingrediente:
– 1,5 kg cartofi
– 200 ml de smantana
– 60 gr unt
– o lingura de patrunjel verde tocat marunt
– sare, piper Se fierb cartofii cu coaja in apa clocotita cu putina sare. Dupa ce au stat 20 de minute la fiert, se scot si se curata de coaja. Apoi se taie in rondele, putin mai groase. Separat intr-o tigaie se topeste untul si se adauga smantana. Se amesteca putin dupa care se trage la o parte. Cartofii se aseaza intr-un vas. Se toarna deasupra untul si smantana. Se presara piper, sare si patrunjelul toca, iar apoi se introduce la cuptor pana cand e gata. Se serveste cald.
Citeste si:  Oglinzi decorative
Cartofi gratinati Ingrediente:
– 1 kg de cartofi
– 1/2 kg telemea de vaca
– 3 oua
– 100 gr smantana
– 50 gr margarina
– ulei
Se fierb cartofii intregi cu coaja si 2 oua tari. Se curata si se taie in rondele cam de 1 cm. Intr-un vas de iena termorezistent bine uns, se aseaza prima data un strat de cartofi, unul de branza rasa si cate o bucatica de margarina si cateva rondele de out fiert. Stratul final, cel de deasupra se presara cu branza, smantana si ultimul, oul intreg bine batut. Se introduce la cuptor, incalzit in prealabil 20-30 de minute la un foc potrivit.
Citeste si:  Pranz frantuzesc: supa de dovlecei cu branza „La Vache Qui Rit” si vitel bourguignon
Crochete de cartofi Ingrediente:
– 1 kg de cartofi
– 3 linguri de faina
– 50 gr de unt
– 100 gr de cascaval ras
– ulei
– patrunjel verde
– sare, piper Se fierb cartofii cu coaja in apa sarata. Se curata, iar apoi se face un pireu tare, cat mai omogen. Se incorporeaza faina, untul, cascavalul ras si sarea, piperul, alaturi de patrunjel. Aluatul obtinut se tine putin la rece, dar nu in frigider. Apoi se fac chiltelute mici si rotunde cam de 3-4 cm lungime care se coc in ulei incins, capatand o culoare aurie. Se servesc calde, pe un platou alaturi de legume si peste sau pui. Cartofi cu bacon si branza Ingrediente:
– 1 kg de cartofi mai mari
– 75 gr bacon
– 20 gr unt
– 200 gr branza
– 4 linguri smantana
– sare, piper
Citeste si:  Chiftele de vinete in sos de rosii
Intr-o oala cu apa se fierb cartofii. Separat, se taie in felii baconul care se prajeste pana cand este rumenit. Dupa ce cartofii s-au racit, se taie capacul si se scobeste miezul cu o lingura. Miezul rezultat din cartofi se amesteca cu baconul prajit, 150 gr de branza, smantana, sarea si piperul. Cu aceasta compozitie se umple cartofii peste care se presara si branza ramasa si untul. Se aseaza intr-o tava la cuptor pentru 20 -25 de minute.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.