Caldura stilului mediteranean

Gandeste-te la briza Mediteranei sufland prin livezile de portocali si maslini. Gandeste-te la o vila veche din apropierea plajei, la mirosul marii, la podgorii intinse si palmieri. Cam asta e atmosfera pe care o va aduce in casa ta stilul mediteranean.

Numit uneori si stiulul spaniol modern, acest stil s-a nascut in tarile de pe coasta Mediteranei: Spania, Grecia, Italia, Turcia, tarile Africii de Nord, iar astazi devine din ce in ce mai apreciat datorita culorilor puternice, simetriei, elegantei si senzatiei de caldura pe care o degaja o camera amenajata astfel.

Este un stil usor de realizat prin tablouri, accesorii, prin mobila si asezarea ei. Mai intai cauta imagini cu camere decorate in stilul mediteranean, asa incat sa-ti poti face o idee despre temele, culorile si accesoriile folosite. Vei vedea ca in general camerele sunt spatioase, aerisite si pline de albastru, galben solar, pline de texturi variate, incepand cu stucul de pe perete si terminand cu materialul din care e confectionata perdeaua.

Citeste si:  Supa de fructe de mare si escalop de curcan cu mere si afine

Daca esti ferm convinsa ca ai gasit stilul potrivit pentru casa ta, e timpul sa alegi culorile pentru pereti. Albastrul cobalt ar putea fi o varianta pentru ca peretii ar contrasta in mod placut cu mobila mai deschisa la culoare. Totusi, daca te sperie gandul de a-ti vopsi peretii intr-o culoare atat de puternica, poti sa folosesti aceeasi culoare putin diluata sau poti foarte bine sa alegi alta: nuante de ocru, alb murdar, portocaliu „ars”, maro deschis. Verdele poate da o senzatie placuta de natural, iar galbenul pai inveseleste orice camera.

Pentru o senzatie de mediteranean autentic poti sa faci asa incat peretii sa para grosi, precum cei ai vilelelor spaniole vechi. Asta nu inseamna sa mai pui un rand de caramizi. Ajunge sa folosesti un tapet care imita piatra. De altfel peretii texturati sau cu aspect aspru, nefinisat sunt foarte des intalniti in camerele mediteraneene.

Citeste si:  Decoratiuni dormitor

Daca vrei sa schimbi si podeaua, orienteaza-te catre ceva care sa imite pavajul de piatra sau caramida, iar referitor la culori poti folosi portocaliu inchis, maro deschis, oliv. O alta idee ar fi podeaua din pin, alba sau in culoarea naturala. Covorasele verde crud, care sa aminteasca de iarba sau cele impletite din rachita vor intregi aspectul podelei.

In ce priveste mobila, pinul sau fierul forjat ar fi materialele cele mai indicate, dar orice are un aspect rustic este potrivit. Poti sa reconditionez sau sa vopsesti mobila pe care o ai deja, sa retapitezi fotoliile si canapeaua asa incat sa se potriveasca cu restul camerei.

In ce priveste accesoriile, e destul de simplu. Ajunge sa te gandesti la atmosfera relaxata a Mediteranei. Poti sa alegi vaze din sticla albastru cobalt care sa aminteasca de mare sau unele rustice din lut. Candelabrele din fier sunt, de asemenea, foarte potrivite, iar tablourile, asezate la nivelul ochilor nu trebuie sa lipseasca.

Citeste si:  Idei DIY pentru casa ta

Ca materiale, poti alege orice ti se pare confortabil. Pentru perdele, voalul alb ar fi o alegere buna pentru ca nu va distrage atentia de la culoarea peretilor si va da o senzatie de deschis si aerisit. Vantul care va umfla perdelele atunci cand ai fereastra deschisa iti va crea impresia ca te afli intr-o vila mediteraneeana. Adauga o oglinda cu rama din fier forjat si multe pernute cu desene, culori si texturi traditionale.

Culorile accesoriilor si ale obiectelor de decor trebuie sa fie puternice, exotice, trebuie sa se potriveasca intre ele, dar sa contrasteze cu restul camerei. Culorile stilului mediteranean sunt cele ale cerului, ale marii, ale vegetatiei, cu alte cuvinte, culori care amintesc de natura: verde, albastru in toate nunatele sale, galben, portocaliu. Rosul nu este foarte des intalnit in camerele mediteraneene, dar se foloseste uneori cu succes alaturi de portocaliu sau maro deschis.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.