fbpx

Bucuria Sarbatorilor in Familie

Anumite momente, fie ca sunt sarbatori crestine, fie ca sunt aniversari ale zilei de nastere, inseamna pentru marea majoritate dintre noi bucuria de a le petrece in familie. Uneori decizia este influentata si de nivelul bugetului alocat petrecerii anumitor sarbatori, dar cel mai adesea de dorinta de a fi alaturi de cei dragi in momentele deosebite. De-a lungul timpului aceasta dorinta s-a transformat pentru unele familii intr-o traditie. In special atunci cand membrii unei familii locuiesc la distante mai mari sau sunt plecati la studii sau la munca in locatii indepartate, sarbatorile in familie au un farmec aparte. Nici nu se mai stie prea bine daca e mai importanta sarbatoarea respectiva, cu toate semnificatiile ei, sau e o sarbatoare faptul ca se intalnesc membrii familiei. Fiecare sarbatoare si fiecare familie care o aniverseaza are loc dupa traditiile si ritualurile ei. Se fac urari specifice, se organizeaza mese festive, unde se servesc anumite mancaruri si se beau anumite bauturi, se canta, se deapana amintiri, se fac planuri de viitor, se glumeste.

Citeste si:  Decorare pentru petrecere

Dintre marile sarbatori crestine, Invierea lui Hristos se situeaza pe un loc aparte, datorita semnificatiilor religioase. Sarbatorim de Paste minunea care ne aminteste ca trebuie sa fim mai buni si mai smeriti, minunea care ne-a adus speranta mantuirii si a invierii mortilor. Simtim de aceea nevoia sa fim „in familie” cand sarbatorim Invierea, sa participam alaturi de cei dragi la slujba si sa aducem acasa lumina sfanta, sa ciocnim ouale vopsite si sa ne spunem unii altora cu bucurie „Hristos a Inviat !”.

Sunt multe familii pentru care prima masa traditionala de Paste, cu produse sfintite la sfarsitul slujbei de Inviere, reprezinta o traditie marcata de o puternica incarcatura emotionala. Sunt persoane care strabat sute sau chiar mii de km pentru a putea fi „in familie” atunci cand gusta traditionala pasca sau ciocnesc oua rosii. Pentru cei plecati inafara granitelor, printre straini cu obiceiuri si traditii diferite, dorinta de a fi acasa de Paste este cu atat mai mare. Iar daca ei nu pot veni uneori, reusesc sa reconstituie notiunea de familie acolo unde se afla, chemandu-i pe cei de aici sa petreaca impreuna sarbatorile, adica „in familie”. Dar chiar si atunci cand nu reusesc sa se intalneasca deloc, sarbatoresc fiecare cu gandul la ceilalti, respectand traditiile, intr-o comuniune spirituala care-i apropie.

Citeste si:  Pui marinat chinezesc si sarmalute de post cu menta

Dincolo de semnificatiile religioase ale acestei sarbatori, ea inseamna pentru majoritatea si bucuria reinvierii relatiilor dintre membrii unei familii, relatii pe care distantele sau grijile vietii le-au mai racit. Sunt momente in care se reintalnesc si se imbratiseaza, apoi ciocnesc un ou si stau la masa cu cei cu care in restul zilelor din an n-au timp sa se intalneasca.

O traditie specifica acestei sarbatori a Invierii o reprezinta si apropierea sufleteasca de cei dragi care nu mai sunt printre noi decat in amintire. Imediat in noaptea de Inviere sau intr-una din zilele urmatoare, cei vii duc si la mormintele celor morti lumina sfanta. Este un simbol al credintei in faptul ca, prin Invierea Sa, Hristos daruieste viata si celor din morminte, dar in acelasi timp e o dovada a unitatii familiei, dincolo de granitele mortii.

Cu speranta ca, desi sub forma unei expuneri generale, acest articol v-a trezit amintiri si emotii referitoare la modul in care ati sarbatorit si veti sarbatori Pastele, va doresc sa fiti alaturi de cei dragi in aceste momente.

Sarbatori Fericite !

2 Comentarii
  1. Da…chiar mi-am amintit de diverse momente din anii care au trecut. Unul din ele ar fi nedumerirea din mintea mea de copil, atunci cand tata mi-a propus prima data sa merge pe jos, dupa slujba de Inviere, de la biserica pana la cimitir, pentru a pune lumanari. Si trebuie sa recunosc ca in primul moment mi-a fost si putin teama. Dar imi amintesc clar sirul de lumini in bezna, pe drumul ce ducea spre cimitir…si apoi multitudinea de lumini in cimitir. De atunci merg sa duc lumina, celor ce nu mai sunt, in fiecare an (daca vremea imi permite).

  2. notiunea de \”familie\” este supralicitata dupa parerea mea. toata lumea iti votbeste de parca n-ai fi om ci monstru daca nu mergi sa petreci Pastele cu mama, tata… dar esti si tu la randul tau adult si ai propriul cerc de oameni care sunt poate mai pe aceeasi lungime de unda cu tine si preferi sa stai cu ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.