Please select a featured image for your post
Asa cum se intampla cu majoritatea bucatariilor din Europa Centrala, si specificul culinar sarbesc este de fapt un amestec subtil intre influente variate, de la cele austriece, germane, mediteraneene, unguresti pana la cele turcesti sau grecesti.
Sarbii sunt mari consumatori de carne, mai ales de porc, atat ca fel principal la masa de pranz, dar si ca aperitiv sau antreu, multe din variatele produse de patiserie au si variante cu carne. Poate si pentru a echilibra dieta, de pe masa lor nu lipseste niciodata ardeiul, crud, in salate, cel mai adesea copt, murat sau sub forma unor sosuri ca garnitura la carne.
Produsele de patiserie sunt asa cum spuneam variate, fie ca e vorba de burek, de pita traditionale, sau de clatite in a caror compozitie intra cartofi sau mere. Pita poate fi facuta cu aproape orice, de la branza sarata si smantana (gibanitsa) cu legume, mai ales spanac sau varza (zelijanitsa) la cartofi (krompirusa), carne macinata sau ciuperci. Ajunsi in acest punct nu putem sa nu vorbim despre plejkavitsa, produdul pe care il puteti gasiti cel mai simplu daca cumva va aflati in roas si vreti sa mancati rapid ceva nepretentios. E vorba de un fel de kebab sau daca ne raportam la alta cultura, hamburger, cu carne de porc sau vita, salata de varza, rosii, castraveti, branza si diverse sosuri.
Salatele de legume, fie ca sunt servite ca antreu sau murate ca si garnitura, sunt si ele nelipsite de la mesele sarbesti. Chopska este o varianta apropiata de salata greceasca, cu varza, rosii, ardei, castraveti si un soritment local de branza grasa taiat in cubulete sau felii lungi. Supele si ciorbele nu lipsesc nici ele. In general regasim la sarbi cam ce se mananca si in vestul tarii, mai ales in Banat, in primul rand supa de pui cu taietei si ciorba de legume, cu carne de pui sau porc, ciorba de fasole sau de peste. Condimentele nu sunt folosite in exces. Cel mai adesea pentru a da gust mancarii se foloseste doar boia de ardei iute. Aceasta da chiar si numele unei mancari traditionale sarbesti paprika (in romana papricas) bucati de carne de porc sau vita, cu cartofi, carne, ceapa si evident foarte multa boia.
In ceea ce priveste dulciurile, regasim aceleasi influente, de la baklavalele si halvaua turceasca pana la strudelul nemtesc si numeroasele prajituri cu crema de ciocolata sau cu fructe din bucataria austriaca, compoturi de fructe, orez cu lapte sau mere coapte cu scortisoara si nuci.
Sarbii ca mai toate popoarele slave, sunt mari bautori. Cea mai comuna bautura este berea, pivo, deobicei blonda si deobicei la sticla. Serbia este si un producator traditional de vin, chiar daca pe suprafete mici, dar, atunci cand ureaza bun venit unui strain vecinii nostri ofera deobicei tarie cea mai raspandita fiind cea de pruna, slibovijca. Din acest punct de vedere, traditiile lor nu difera mult de cele de la noi, de fapt raki-ul este cunoscut in vestul tarii ca si rachie. De altfel diferenta dintre rachie, tuica sau palinca este uneori greu de facut in aceasta zona a Europei.
Cafenelele sunt un loc important pentru sarbi, cele traditionele se numesc Kafana puteti asculta ritmurile muzicii sarbesti vechi, integrata in cultura mondiala de Goran Bregovic. Localurile din Belgrad ofera fireste orice fel de cafea puteti dori, dar cafeaua traditionala e cea turceasca, tare si cu mult zat pe fundul cestii.