fbpx

Bucataria italiana (partea I)

Please select a featured image for your post

Specialisti in paste, pizza si risotto, bucatarii italieni impresioneaza prin varietatea retetelor pe care le-au creat dar si prin varietatea regionala. In Italia exista 20 de regiuni, fiecare regiune avand propriul specific culinar astfel ca ingredientele si mirodeniile folosite sunt total diferite. Aceasta bucatarie este cea mai faimoasa si mai flexibila din tot bazinul Marii Mediterane. Numai auzind de Parmigiano Reggiano faimoasa branza italieneasca, Proschiutto di Parma (pulpa de porc) sau la Mozzarella ce reprezinta una dintre branzeturile nobile (din lapte de bivolita) poti identifica tara din care provin aceste rafinate feluri de mancare.
Italienii sunt avantajati de clima si fauna. Se produce ulei de masline in cantitati mari si de calitate superioara (cea mai mare productie o inregistreaza Sicilia) iar iesirea la mare a favorizat piscicultura, italienii fiind mari iubitori de peste si fructe de mare. Italia detine numeroase tipuri de masline, fiecare soi avand forme, culori si gusturi distincte. Uleiurile din Toscana au o aroma delicata, regiunea Umbria produce uleiuri cu gust puternic, in timp ce uleiul de Trevi are o culoare de aur si un gust de migdale. Pasta italiana nu ar avea acelasi gust fara acest minunat ulei de masline.
Citeste si:  Idei verzi pentru decorarea casei
Insa marea specialitate a italienilor sunt pastele ! Exista aproximativ 400 de tipuri de paste, date de forma si marimea lor. Fie sub forma de spaghete, vermicelli, linguini, penne, ravioli sau tortellini, pastele pot fi servite ca atare, cu diverse sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile. De exemplu, numai in bucataria specifica regiunii Emilia-Romagna putem gasi mai multe tipuri de paste: tortellini (in forma de inel), tagliatelle (in forma de panglica) si lasagna verde (cu adaos de spanac).
Citeste si:  Balconul si terasa – gata cu hibernarea!
Fiecare regiune detine propria sa specialitate de paste: farfalle, de exemplu, provin din Bologna. Ca servire, sunt preferate portiile mici, de 90 de grame, si, in general, sunt aduse la masa dupa aperitive. Pasta italiana nu ar avea acelasi gust fara minunatul ulei de masline ce da un gust special pastelor si mai ales sosului. Unul dintre cele mai cunoscute sosuri pentru spaghete, este cel cunoscut ca sos de rosii proaspete, pomodoro fresco ce contine ulei de masline si o planta aromata. Verdeturile ca busuiocul, cimbrul sau oregano pot schimba gustul si savoarea fiecarui sos pentru spaghete.
Citeste si:  Traditii de paste in familie
La fel ca si Franta, Italia este o tara a vinurilor si branzeturilor, avand numeroase produse traditionale de o calitate exceptionala. Se mananca multa carne de miel, orez, ulei de masline, citrice Italienii prefera vinul pentru orice fel de mancare. Specificul culinar este dat de feluritele retete de mancare traditionale, acompaniate de o larga selectie de vinuri fine, pe care aceasta minunata bucatarie italiana ni le pune la dispozitie !

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.