fbpx

Broasca testoasa

Pentru cei care isi doresc un animalut in casa, dar nu dispun de timp si spatiu suficient pentru un caine sau o pisica, broasca testoasa poate fi o varianta demna de luat in seama. Nu face zgomot, nu ti se urca pe masa, nu lasa par prin casa. Este bine venita si in familiile cu copii, ca varianta de a-i invata pe cei mici cu responsabilitatile. O testoasa bine ingrijita traieste cateva zeci de ani, deci va fi un prieten bun al copilului pentru mult timp. Insa vom vedea ca si broscuta este pretentioasa in felul ei.

Exista mai multe tipuri de testoase (de uscat, de apa dulce sau sarata), dar in petshop-urile de la noi se gasesc cel mai des broscute de apa dulce, in special broscute de Florida.

In primul rand, ele au nevoie de un acvaterariu sau paludariu, adica un acvariu care contine si o zona uscata. De obicei, este nevoie de 70% apa si 30% spatiu uscat. Trecerea intre cele doua parti se face printr-un plan inclinat asa incat broscuta sa poata iesi usor din apa oricand vrea.

Temperatura este foarte importanta pentru testoase si trebuie supravegheata constant prin doua termometre, care sa indice temperatura apei, respectiv a aerului din acvaterariu. Ca orice reptile, testoasele au sange rece si organismul lor nu-si poate modifica temperatura singur. Temperatura corpului lor depinde in totalitate de cea a mediului. In mediul natural, broscuta se asaza la soare pentru a-si incalzi corpul atunci cand ii este frig si cauta locuri umbroase sau apa atunci cand simte o caldura prea mare. De aceea, trebuie sa-i oferi broscutei tale lucrurile de care corpul ei are nevoie pentru a-si mentine o temperatura potrivita. Este vorba de o lampa UV care incalzeste acvaterariul, apa si un mic ascunzis umbros (plante de acvariu, pietre). Nu este de ajuns sa pui acvariul langa fereastra, deoarece razele UV nu trec prin geam, iar broscuta are nevoie de ele nu numai pentru a se incalzi, ci si pentru a sintetiza vitamina D, de care depinde sanatatea ei. Temperatura optima pentru o testoasa este intre 24 si 30 de grade Celsius, in functie de specie.

Animalutul mai are nevoie de o cantitate suficienta de oxigen si un loc mai retras in camera. Este foarte sensibila la curentii de aer si la variatiile de temperatura. De aceea, nu trebuie scoasa din acvaterariul ei pentru joaca sau pentru a fi aratata musafirilor.

Apa trebuie sa fie cat mai curata, de aceea se foloseste un filtru special pentru acvariu sau se schimba apa des, la doua-trei zile. Inainte de a fi introdusa in paludariu, apa trebuie tinuta cateva zile intr-un recipient deschis, cu gura larga pentru a se elimina clorul din ea.

Citeste si:  Principii Feng Shui de decorare a casei

Dieta de care are nevoie o broscuta depinde de specia din care face parte. Unele nu mananca decat carne, altele prefera produsele vegetale, iar cele mai multe sunt omnivore. La cele de apa dulce, este nevoie de 25% fructe si legume (salata verde, spanac, varza, rosii, pepene) si 75% carne (piept de pui, inima de vita, peste uscat). Carnea de porc este interzisa pentru ca este prea grasa si pentru ca poate infecta animalutul cu salmonella si alte bacterii periculoase. Evident, orice aliment trebuie taiat in bucatele mici. In petshopuri exista si mancare speciala imbogatita cu vitamine. Unii crescatori ofera si hrana vie: melci de apa, pesti, limax, rame pentru a da posibilitatea testoasei de a-si exersa talentul de vanator. Testoasele mai tinere de doi ani se hranesc mai des, cel putin o data pe zi, iar cele mai batrane se multumesc cu o masa la doua-trei zile.

Citeste si:  Bichon Frise - un companion incantator

Daca pui si plante in paludariu, alege-le cu grija. Broscuta va fi tentata sa le guste, deci nu trebuie sa ajunga la ea niciun fel de planta toxica sau otravitoare. Inainte de a pune mana pe broscuta sau in acvaterariu, mainile trebuie spalate cu atentie pentru ca bacteriile sa nu ajunga la animalut. Mainile se spala si dupa ce ai atins testoasa.

In mediul natural, sunt perioade in care temperatura scade brusc sau in care broscutele nu mai gasesc mancare, de aceea ele se retrag intr-un loc ferit pentru un somn lung, hibernarea. In captivitate, hibernarea este o reala problema, multe broascute mor in timpul sau imediat dupa hirbernare. Inainte sa intre in aceasta faza, testoasa trebuie sa fie sanatoasa si sa fie pregatita pentru somn. Desi hibernarea ajuta mult la dezvoltarea broscutei, crescatorii incepatori o evita, caci procesul este dificil, iar trezirea poate pune mari probleme.

2 Comentarii
  1. Broscutele sunt atat de haioase. Cand ajung prin pet shopuri stau minute in sir si ma uit la ele. Mai ales puisori sunt foarte simpatici cand inoata.

  2. eu am o broscura pe nume qaki de4 luni.va multumes ca ati facut acest site .este grozav sa ai o broasca,dar eu pe langa broaca mai am un catel pe nume toto si un papagal pe nume puiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.