fbpx

Aquascaping – gradina de sub apa

Aquascaping-ul poate fi un hobby frustrant, insa „gradinarii” priceputi au parte de multumiri pe masura muncii lor. Un acvariu plin cu plante sanatoase este o mica oaza de exotism in orice casa si in orice birou, iar felul in care plantele plutesc in apa este relaxant si fascinant in acelasi timp. Tocmai de aceea, acvaristii cu experienta sunt considerati adevarati artisti pentru felul in care stiu sa combine plantele, pietrele de tot felul si lemnul.

A ingriji o planta acvatica este mult mai greu decat a ingriji una terestra. Daca planta de ghiveci isi poate lua dioxidul de carbon din atmosfera si primeste lumina de la soare, celei acvatice trebuie sa i se asigure conditiile necesare, care difera de la specie la specie. Trebuie sa stii ce specii accepta aceleasi conditii pentru a le putea combina in siguranta, trebuie sa masori mereu caracteristicile apei din acvariu. Dar sa privim partea plina a paharului: plantele acvatice nu trebuie udate…

Citeste si:  Stilul rustic in casa ta

Plantele pot fi de apa dulce sau de apa sarata. Acavriile cu apa sarata sunt extrem de frumoase, insa mult mai greu de intretinut. Apa sarata se obtine cu ajutorul sarurilor si fiecare planta are nevoie de o anumita salinitate. In plus, este cam greu sa gasesti la noi in tara corali sau anemone.

De aceea, cei mai multi acvaristi romani cresc plante de apa dulce, care nu au un aspect la fel de exotic si colorat, insa cu putina imaginatie se poate obtine o adevarata gradina subacvatica.

De ce ai nevoie ca sa iti incepi propriul acvariu? In primul rand, de imaginatie. Nu exista o reteta anume in ce priveste aranjarea plantelor si, oricum, rezultatul trebuie sa iti placa tie si sa se potriveasca in camera ta.

Ideea de baza, in aquascaping, este ca rezultatul sa se apropie cat mai mult de peisajele subacvatice naturale, sa aduca o bucatica din natura in casa ta. De aceea, pietrisul colorat si obiectele de decor in forme ne-naturale nu au ce cauta in acvariu. In schimb, pietrele si lemnul, folosite ca decor sunt chiar indicate. Va trebui sa ai grija ca orice lucru care intra in acvariu sa fie special facut sau tratat pentru asa ceva, altfel plantele vor avea de suferit. De exemplu, pietrele calcaroase maresc duritatea apei, iar unora dintre specii nu le place deloc apa dura.

Citeste si:  Aralia

Plantele vor avea nevoie de lumina, ca si cele terestre, pentru a realiza fotosinteza. Dar sa asezi acvariul langa geam nu este o optiune buna, caci lumina naturala favorizeaza aparitia algelor. Se foloseste lumina artificiala, de obicei un neon prins in capacul acvariului care trebuie sa stea aprins 10-12 ore pe zi.

Atunci cand au lumina plantele se hranesc cu dioxid de carbon, care nu prea se gaseste intr-un acvariu plin. De aceea trebuie din nou sa le ajuti. Poti sa folosesti butelii cu gaz sau CO2 lichid. Uneori sunt necesare si ingrasaminte, caci plantele nu gasesc intotdeauna in substratul acvariului substantele hranitoare de care au nevoie.

Citeste si:  Stilul indian, simplu si... complicat

Temperatura apei trebuie sa se mentina intre anumite limite, altfel plantele se ofilesc. Pentru a mentine temperatura potrivita, in special iarna, ai nevoie de un incalzitor cu termostat. Dar temperatura trebuie monitorizata permanent, la fel ca si celelalte caracteristici ale apei: duritatea, concentratia de CO2 si clor etc. Exista kit-uri cu ajutorul carora poti sa tii sub observatie proprietatile apei.

Dupa cum probabil iti dai seama, aquascaping-ul este un hobby costisitor, iar experienta se acumuleaza doar prin greseli, rabdarea fiind un atu important. Insa privind imaginile cu gradini subacvatice iti dai seama ca merita osteneala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.