fbpx

Sinucidere asistata pentru o tanara abuzata

Sinuciderea asistata, cum mai este denumita eutanasierea umana, este o problema controversata, care pune multe intrebari nu doar celor religiosi, ci societatii umane, in general. Dupa cum se stie, ea este legala si reglementata in tari ca Olanda incepand cu anul 2002. Pana acum insa cazurile care au beneficiat de acoperire mediatica se refereau la persoane care sufereau de boli in stadii terminale si a caror vindecare era imposibila. Dar acum cazul unei tinere de 20 de ani, care a fost eutanasiata la cerere, s-a impus prin raritate Tanara nu suferea fizic, ci psihic. Fiind abuzata sexual in mod repetat, de la varsta de 5 la 15 ani, a cerut medicilor sa puna capat chinului ei.

Citeste si:  Multiplu maritata, multiplu divortata. Like and share

In ciuda numeroaselor terapii si dorintei de a se vindeca, tanara suferea de stres post-traumatic, de anorexie severa, depresie si halucinatii, ramanand internata lungi perioade de timp. Avea tendinta sa se automutileze si incercase in repetate randuri sa se sinucida. Psihologii si medicii au calificat trauma ei drept incurabila si suferinta psihica drept insuportabila, cazul fiind unul disperat. Ceea ce a dus la acceptarea cererii ei, de a fi asistata in sinucidere. Documentele redactate de Comisia Olandeza a Eutanasierii precizeaza totusi ca, pentru o scurta perioada de timp, daduse semne de ameliorare, in urma uneia dintre terapiile intreprinse, dar ca rezultatele au fost partiale si temporare. Conform legii care reglementeaza eutanasia, intrucat suferinta tinerei a fost gasita ca «fara solutie», i s-a injectat o doza letala de medicamente.
5561 de eutanasii au fost aprobate in Olanda in 2015, din care 109 au fost pentru persoane senile, dar considerate ca avand capacitatea de a lua aceasta decizie, iar 56 pentru pacienti cu afectiuni psihiatrice incurabile, dar iarasi, care pot lua o asemenea hotarare.

Citeste si:  O tempora ...

In Marea Britanie, anul trecut a fost respins un text de lege similara in Parlament. Iar tabara anti-eutanasiere a folosit drept argument cazul tinerei olandeze, spunand ca induce in societate ideea ca, in loc sa ceri ajutor si sprijin cand te confrunti cu o trauma, poti recurge la sinucidere.

Sigur ca o astfel de lege ar fi de domeniul science-fiction in Romania. Dar voi ce parere aveti? Este benefica o astfel de lege? Statul ne asista in viata. Trebuie sa ne asiste si in moarte?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.