fbpx

Razboiul anti-Olivia Steer e despre egalitatea cateilor care nu ne plac

De Olivia Steer nu stiam foarte multe. Auzisem ca face parte din trendul din ce in ce mai puternic al celor ce urmeaza o dieta raw-vegan, ca militeaza impotriva vaccinarilor, fiind o adepta a medicinei naturiste in sensul extremist, conform anumitor voci. Mi se mai parea o prezenta placuta si cam aici se terminau impresiile mele despre dumneai. Saptamana trecuta insa mi-a fost imposibil sa nu observ rumoarea starnita in social media in jurul persoanei sale.

Din pricina unui interviu, in care probabil s-a manifestat mai vehement decat de obicei impotriva vaccinarilor, internautii – sau o parte a lor cel putin – au inceput s-o perceapa drept un adevarat pericol la adresa sanatatii publice si i-au raportat in mod masiv pagina de fb. Drept care aceasta a fost inchisa pentru cateva zile.
Subiectul acestui material nu-l constituie nici vaccinarile – nu stiu ce e cu aluminiul si mercurul,nici daca exista dovezi concludente care sa spuna daca ar fi responsabile de cazuri de autism – nici alaptarea, nici tratatul apendicitei cu mamaliga, cum am vazut ca a tot fost ironizata doamna Steer. Ci dreptul la libera exprimare.

Citeste si:  Mardeiasii tin conferinte de presa

In apararea doamnei Steer, s-au ridicat mai multe voci, ba chiar si pagini de sprijin. Astfel a aparut ”eticheta” ”Je suis Olivia”, dupa modelul ”Je suis Charlie”. Intre cele doua situatii, exista insa o prapastie pe care ar fi de bun-simt sa nici nu incercam s-o masuram cu gandul. Dar nu pot sa nu observ talibanismul care se insinueaza si-n tabara ”rationalilor”, a celor pentru care, cel putin aparent, stiinta (in sa doar o ramura a ei si fara sa se respecte si dezideratul unei perpetue si fertile indoieli) a devenit noua scriptura.

Citeste si:  Limite intr-ale pisicelii

Oricat de aberante ne-ar parea opiniile cuiva, oricat de mare ar fi flagrantul pe care-l fac cu logica si stiinta, nu voi obosi sa citez faimoasa replica – in mod fals atribuita lui Voltaire – ”je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’au bout pour que vous puissiez le dire” (”nu sunt de acord cu dumneavoastra, dar voi lupta pana la capat pentru ca dvs. sa va puteti exprima parerea”). Si nici Steer nu face exceptie.

S-a vorbit despre responsabilitatea formatorului de opinie si despre faptul ca jurnalista ar da sfaturi medicale atunci cand nimic din pregatirea ei n-o recomanda pentru un astfel de rol. Pe de alta parte insa ea nu pretinde ca e ceva ce nu e. ?i nu cere nici bani pentru ”consultanta”. Nu cred nici ca publicul trebuie aparat si ca vreo instanta superioara trebuie sa-i filtreze informatia.

Citeste si:  De ce ne e frica si incercam sa scapam

Nu cred intr-o lume in care oameni adulti au nevoie de autoritati care sa le dea posmagii inmuiati ai informatiei. Si trecuti, eventual, prin etape succesive de dezinsectie. Da, e riscant, dar mintea, ca si corpul, are nevoie de imunizare. Iar pluralismul inseamna – surprinzator, nu? – mai multe voci. Voci care ne plac sau nu. Dar care au acelasi drept de exprimare.

O societate matura, cu apetit pentru informatie si nu pentru cenzura, va sti singura sa discearna si va marginaliza singura ”exotismele” care-i ameninta integritate. Nu are nevoie de cenzori.
Inteleg ca pagina Oliviei Steer a redevenit functionala. Dar problema ramane in actualitate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.